Pavićević: Zamućenost atmosfere je posljedica priliva tople vazdušne mase koja dolazi iz Afrike i dijelom Azije

"Danas i sjutra u Zetsko-bjelopavlickoj ravnici temperatura oko 40 stepeni Celzijusa, sjutra češće preko 40 stepeni"

11352 pregleda 1 komentar(a)
Dušan Pavićević, Foto: TV Vijesti
Dušan Pavićević, Foto: TV Vijesti

Priliv tople vazdušne mase, koja traje već duže vremena iznad našeg područja, danas i sjutra dostiže kulminaciju, kazao je za portal šef meteo centra Televizije "Vijesti", Dušan Pavićević, kao i to da će ovaj talas od nedelje, odnosno, ponedjeljka, malo oslabiti.

"Biće i dalje toplo, ali neće se raditi o ovako visokim temperaturama", dodao je.

On objašnjava da upravo zbog toga što vazdušna masa dolazi sa sudsjednih oblasti odnosno iz Afrike, i Azije dijelom, imamo zamućenost atmosfere, "znači ima i prašine u tom vazduhu na visini".

"Ali, ono što je s meteorološkog aspekta sada važno to je da se radi o visokim temperaturama, koje nisu baš česte u junu. Dešavalo se da dođu do 40 stepeni, ali ne previše često. U zadnjih dvadesetak... 20, 25, 30 godina - nešto češće nego ranije", kazao je Pavićević.

Dodao je da ranije toga nikad nije bilo, a da smo sada svjedoci da se dešava češće ono na šta nismo navikli.

"Danas i sjutra u Zetsko-bjelopavlićkoj ravnici temperatura oko 40 stepeni Celzijusa, sjutra češće preko 40 stepeni", rekao je Pavićević.

Najavljuje to da se više temperature očekuju u Danilovgradu, nego u Podgorici.

"To je skoro uvijek u ljetnjim mjesecima", objasnio je, a da je u ostalom dijelu Crne Gore toplo, "čak vrelo", ali da se ne radi o tako ekstremno visokim temperaturama zbog više uzroka.

On kaže da je, prije svega, uzrok vjetar. Navodi da kada bi bio pojačan južni vjetar imali bismo i na sjeveru Crne Gore ekstremno visoke temperature, a da malo ima "sjevera" onda bi uz obalu bile više temperature.

"Ovako Zetsko-bjelopavlićka ravnica 'uživa' u ovim vrelim satima, danima... biće vrela i jutra, odnosno, topla jutra sa temperaturama u djelovima Crne Gore i preko 25 stepeni tokom cijele noći", kazao je on.

On, kako kaže, nastoji da ne izlazi na ovakvo vrijeme, a posebno ne u periodu između 10-11 i 17 časova.

"U Podgorici se maksimalna temperatura dostiže između 16 i 17 sati, na primorju, čak, u nekim danima 17 do 18 časova, ili ranim prijepodnevnim satima. Dakle, jedan duži period kad ne treba, bez velike potrebe, se izlagati direktnom sunčevom zračenju. Da ne pričamo jos o UV indeksu koji će sjutra biti još viši nego danas - preko devet UV jedinica - i preksjutra preko devet UV jedinica. Posebno za osobe sa osjetljivom kožom nije preporučljivo da se izlažu direktnom zračenju", objasnio je Pavićević.

Odgovarajući na pitanje da li klimatske promjene imaju upliva, on je rekao da klimatske promjene nema nikad smisla vezivati za jedan-dva dana ili za jednu ili dvije godine, ali da generalno one utiču na to da već 20, 30 godina imamo u principu toplija ljeta, manje padavinskih dana, ali da količinski zasada još uvijek nemamo manje padavina na godišnjem nivou.

"Znači, to možemo povezati sa klimatskim promjenama, a jedan dva dana ili neki toplotni talas, ne baš... samo što su, kažem, sad zbog klimatskih promjena češće takve pojave", zaključio je.

Bonus video: