Ekipe iz Danilovgrada i Cetinja osvojile prva mjesta na državnom takmičenju Crvenog krsta u pružanju prve pomoći

Priznanja i poklone za osvojena prva tri mjesta, najboljima je uručila Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore

6798 pregleda 3 komentar(a)
Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad bila je prva u kategoriji podmlatka, Foto: Crveni krst Crne Gore
Ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad bila je prva u kategoriji podmlatka, Foto: Crveni krst Crne Gore

Ekipe sa Cetinja i iz Danilovgrada osvojile su prva mjesta na 49. državnom takmičenju ekipa Crvenog krsta u pružanju prve pomoći održanom u Kolašinu.

Iz Crvenog krsta Crne Gore je saopšteno da su sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Kolašina, organizovali 49. državno takmičenje u pružanju prve pomoći, za ukupno 15 ekipa podmlatka i omladine iz 10 opština i Prijestonice.

Priznanja i poklone za osvojena prva tri mjesta, najboljima je uručila Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore.

U kategoriji podmlatka prvo mjesto osvojila je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad, druga je bila ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat, a treće mjesto osvojila je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin.

U kategoriji omladine prvo mjesto osvojila je ekipa prve pomoći Organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, druga je bila ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat, a treće mjesto osvojila je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Rožaje.

Ekipa prve pomoći Organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje bila je prva u kategoriji omladine
Ekipa prve pomoći Organizacije Crvenog krsta Prijestonice Cetinje bila je prva u kategoriji omladinefoto: Crveni krst Crne Gore

"Državnom takmičenju su prethodila takmičenja u organizacijama Crvenog krsta na lokalnom nivou, a plasman na Državno takmičenje zaslužilo je ukupno 15 ekipa, i to šest omladine i devet ekipa podmlatka, dok je ekipa poletaraca Opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić izvela pokaznu vježbu tokom ceremonije otvaranja. Svoje predstavnike na takmičenju imali su Bar, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Nikšić, Zeta, Rožaje, Tivat, Žabljak i Cetinje", piše u saopštenju Crvenog krsta Crne Gore.

Takmičenje su otvorili predsjednik Opštine Kolašin, Petko Bakić, predsjednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Kolašin, Milan Marković i predsjednik Crvenog krsta Crne Gore, Mitar Vučković.

"Takmičenje je prilika da se svi podsjetimo koliko je prva pomoć važna i nekad spasonosna, ukoliko se nađemo u pravo vrijeme na pravom mjestu. Takođe, ovo je svima nama i važna opomena da ne zaboravimo da će možda baš nama ili bližnjima nekad prva pomoć zatrebati i da je stoga, moramo što prije i savladati. Dodatno, provjerićemo i osnažiti naše kapacitete na lokalnom nivou i unaprijediti već dobru saradnju koji imamo sa organizacijom Crvenog krsta u našem gradu", istakao je Bakić.

"Nama je posebno drago da se ove godine takmičenje održava u našoj opštini i da ćemo se na istom pokazati kao dobri domaćini i dokazati da naša organizacija ima kapaciteta da organizuje događaje kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Prva pomoć, kao jedna od najvažnijih djelatnosti naše organizacije je veoma važna i nama u Kolašinu, te se stoga trudimo da kroz razne edukacije za djecu, obrazovne ustanove, građane, radne organizacije, podignemo nivo svijesti o važnosti prve pomoći i edukujemo ih kako bi, u slučaju potrebe, odreagovali na adekvatan način", rekao je Marković.

"Znanje prve pomoći spasava živote, u to smo se, siguran sam, svi imali prilike uvjeriti koz različite životne situacije, i upravo zbog toga i organizovanjem 49. državnog takmičenja, skrećemo pažnju javnostima da je neophodno poznavati, naučiti i kasnije, adekvatno primjenjivati prvu pomoć. A da biste naučili prvu pomoć, organizacija Crvenog krsta vam u tome može pomoći organizovanjem edukativnih predavanja, obuka iz osnova prve pomoći ali i onih naprednijih. Tako smo u protekloj godini, kroz pomenute obuke, predavanja, napredne kurseve, edukaciju za spasioce na vodi, djecu u obrazovnim ustanovama i obezbjeđivanje sportsko-rekreativnih događaja, preko 8.000 pojedinaca upoznali sa osnovama prve pomoći, a planiramo da u ovoj godini ova brojka bude mnogo veća", poručio je Vučković.

Bonus video: