Radović: Skočidevojka najupečatljiviji primjer pohlepe i beskrupuloznosti stranih investitora i domaćih zvaničnika

" Zamišljenim spajanjem tri gabarita objekta 'Harmonija' na Zavali, možemo dobiti predstavu o gigantskim dimenzijama projektovanog objekta na Skočiđevojci"

11226 pregleda 47 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Idejno rješenje
Foto: Idejno rješenje

Projekat Skočidevojka je daleko najupečatljiviji primjer pohlepe i beskrupuloznosti grupe stranih investitora i domaćih zvaničnika, poručio je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice "Reževići" Aleksandar Radović.

"Mjesna zajednica Reževići se više od dvije godine protivi realizaciji nezakonitog projekta Skočidevojka. Pred Upravnim sudom Crne Gore smo dokazali da se grubo kršio zakon prilikom davanja saglasnosti na dva idejna rješenja na Skočiđevojci. Mještani MZ Reževići su jednoglasni da podrže izgradnju ekskluzivnog hotela koji ispinjava sve zakonske norme i uslove ali se odlučno protive izgradnji stambene zgrade visine 60 metara i dužine 280 metara, koja će kroz mješoviti model poslovanja hotela 5 zvjezdica biti oslobođena plaćanja komunalija i PDV-a u iznosu od preko 50 miliona eura. Najprije, podsjećamo javnost da je zemljište na lokaciji Skočidevojka nacionalizovano za potrebe vojne baze. Kasnije 2005. godine je prenamijenjeno i prodato off shore kompaniji što je takođe bilo protivzakonito. U ovom slučaju parcele su trebale da se vrate prethodnim vlasnicima ili da se oni obeštete, što nije učinjeno i pored pokrenutih procesa restitucije koji do dan danas nisu riješeni, a jasno nam je i zbog čega!”, naveo je u saopštenju za javnost Radović.

Podsjeća da su se kansije te parcele nekoliko puta preprodale a kako nije postojala zabilježba restitucije, sadašnji vlasnik je samim tim postao savjesan kupac.

"Kada se u medijima pojavio megalomanski projekat za lokaciju Skočidevojka bilo nam je neverovatno da je tolikih dimenzija zbog čega smo pokrenuli istraživanje procedure izdavanja saglasnosti Glavnog državnog arhitekte, kroz slobodan pristup informacija i na osnovu javno objavljenih dokumenata. U toj istrazi smo saznali da je bivši ministar Ratko Mitrović donio Stručno uputstvo koje je izuzetno pogodovalo njegovom brataniću – projektantu objekata na Skočiđevojci, suprotno važećem zakonu, a na osnovu kojeg je bivši Glavni državni arhitekta Mirko Žižić donio dvije saglasnosti na idejna rješenje za izgradnju dva kompleksa (jednog na donjoj parceli na morkoj hridi i drugog na gornjoj parceli uz magistralni put) u zahvatu Urbanističkog projekta Turističko naselje Skočidevojka. Po tužbi mještana i MZ, Upravni sud je prihvatio tužbom obrazložene argument i dokaze te poništio obe saglasnosti i priznao svojstvo stranke MZ Reževići u oba postupka”, naglasio je Radović.

Dodaje da se da "ponovo pokreće sličan scenario gdje novi ministar Janko Odovići, generalna direktorica Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture i Glavni državni arhitekta Siniša Minić "prvo oslobađaju investitora od obaveze sprovođenja konkursa".

"A zatim na osnovu sprovedenog ispitnog postupka za novo izmjenjeno idejno rješenje za donju urbanističku parcelu na hridi, donose zaključak da je urađeno u skladu sa planom i zakonom te su se stekli uslovi za izdavanje saglasnosti nakon što stigne izjašnjenje jedine stranke u postupku I. Zenovića. Našem sugrađaninu je stigao poziv na izjašnjenje na dokumentaciju od u od preko 600 stranica, u pretprošli petak oko 14 časova sa rokom za izjašnjenje od tri dana koji je obuhvatao samo jedan radni dan a sve u namjeri da se zadovolje apetiti i interesi organizatora i učesnika u ovog kriminalnog posla. MZ Reževići, iako predstavlja najnižu instancu lokalne samouprave, već je pokrenula nove tužbe protiv državnih organa sa novim i starim dokazima”, naglašava Radović.

Skočiđevojka idejni projekat
foto: Idejno rješenje

Prema njegovim riječima Urbanistički projekat TN Skočiđevojka, predviđa obavezu sprovođenja međunarodnog javnog konkursa za izradu projekta, ali i mogućnost izuzimanja investitora od ove obaveze, pod uslovom da Opština Budva i resorno ministarstvo donesu odluke o takvom izuzeću ako je angažovan arhitekta koji je dobitnik Pritzkerove nagrade ili RIBA nagrade.

"No, Glavni državni arhitekta je odluči da investitora treba osloboditi te obaveze uprkos tome što Opština Budva o tome nije donijela odluku, o čemu svjedoči i pisano izjašnjenje predsjednika Opštine. Ovakav stav temelji na tvrdnji da je potpisnik arhitektonskog dva rješenja, gospodin Carlos Ferrater, dobitnik nagrade Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), što bi bio jedan od osnova za izuzimanje, ali istovremeno nije dostavljen ni jedan dokaz da je španski arhitekta dobitnik RIBA nagrade ili medalje. Istraživanje po ovom pitanju je izvršila eminentna londonska advokatskae kancelarija Juris Fisher Ltd, koja je svoj nalaz bazirala na pravnom istraživanju idirektno zatražila sve podatke od Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), te utvrdila da g. Carlos Ferrater nema i nikada nije dobio “RIBA” nagradu i ne pojavljuje se ni na jednoj listi RIBA nagrađenih arhitekata u posljednjih 100 godina. Glavni drž.arh. Minić je svojim aktom isključio planom propisanu obavezu da se u postupak, odlučivanja o eventualnom izostanku konkursa, uključi Opština Budve uz formulaciju „radi ekonomičnosti postupka“”, ističe Radović.

Ključni razlog, kako dodaje, zbog kojeg se insistira na izbjegavanju konkursa je činjenica da je Urbanističkim projektom navedeno da planom predloženi kapaciteti kreveta mogu zadovoljiti samo kategoriju tri zvjezdice te da u toku realizacije konkursa, Opština Budva može da predlaži manje parametre za izgradnju u cilju ostvarivanja kategorije pet zvjezdica.

"Istovremeno ne vidimo opravdanje ni za ćutanje lokalne administracije po ovom pitanju. Inače, Upravni sud je već dva puta ranije u svojim odlukama naveo iste argumente po pitanju ne angažovanja dobitnika RIBA nagrade i ne uključivanja Opštine Budva u postupak. Možda za sve nas nije toliko bitno kakve je nagrade imao arhitekta ovog projekta, ali u ovom slučaju investitor i njegovi pomagači na prevaru pokušava izbjeći otvoreni međunarodni konkurs i bez odgovarajućeg nivoa provjere, računajući na 'ljudsku slabost' pojedinih funkcionera, da se dobije dozvola za izgradnju ogromnog apartmanskog kompleksa, umjesto elitnog hotela sa pet zvjezdica, kako to predviđa urbanistički projekat. Zamišljenim spajanjem tri gabarita objekta 'Harmonija' na Zavali, možemo dobiti predstavu o gigantskim dimenzijama projektovanog objekta na Skočiđevojci", naglasio je Radović.

Objekat ovakvih dimenzija, kako naglašava, ne postoji nigde u Crnoj Gori a vjerovatno ni u regionu.

"I sve to, u uslovima potpunog nedostatka infrastrukture (prilazni putevi, struja, voda, kanalizacija, plaža...). u zoni elitnih manjih stambenih i turističkih objekata i maslinjaka. Infrastrukturni objekti potrebni objektu ovih dimenzija nisu čak predviđeni važećim planovima, tek treba da se ucrtaju u planove, a o datumu početka i kraja njihove izgradnje možemo samo da nagađamo! Bez obzira na sve, projektant izjavljuje da izuzetno strma, uska postojeća saobraćajnica sa oštrim krivinama omogućava pristup budućem objektu! Naravno on nije razmišljao, niti ga je ko pitao, kako će manjim kamionima i kombijima prevesti enormne količine iskopanog materijala, dovesti građevinske mašine i građevinski material, a sa pitanjem pristupa objektu turističkih autobusa se nije zamarao, jer je njemu potreban samo pristup manjim vozilima budućih vlasnika stanova i garsonjera! Ako bi se ovakva zgradurina, i pored brojnih nezakonitosti i unižavanja struke, ipak jednog dana izgradila na Skočidevojci, onda bi došlo do potpunog urušavanja ne samo njenog funkcionisanja, već i postojećih naselja u okolini”, navodi Radović.

Naglašava da ni to nije najgori scenario.

"Još gore bi bilo, da kao u slučaju mnogih drugih korupcionaških afera na najatraktivnijim lokacijama Crne Gore, ostane samo betonski skelet u grubim građevinskim radovima, da svedoči o ljudskoj pohlepi, nedoslednosti i nemoći institucija i apatije građana! I na kraju, želimo da istaknemo, da već duže vrijeme, na primjeru drugih “razvojnih” projekata na Crnogorskom primorju i ski cetrima, posmatramo kako se nesavjesno, nestručno i rasipnički, isključivo u sebične svrhe, rasipa naše glavno dobro - prirodni resursi. Projekat Skočidevojka je daleko najupečatljiviji primjer pohlepe i beskrupuloznosti grupe stranih investitora i domaćih zvaničnika. Možemo razumjeti investitora iz Sirije koji želi vrlo brzo zaraditi veliki novac, napustiti našu zemlju i zaboraviti na ekološku, ambijentalnu i svaku drugu devastaciju prostora koju nam ostavlja. Ali koje motive mogu imati gospoda Odović, Minić, Mitrović, Žižić, Gvozdenović… za ovakvo urušavanje zakona i interesa građana Crne Gore", zakljkučio je Radović.

Bonus video: