Parvo virus privremeno zatvorio sklonište na Vrelima

Zbog pojave zarazne bolesti, 30 dana zabranjene posjete i prijem novih štenadi, udomljavanje samo preko volontera

7788 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Za pet dana uginulo je 11 štenadi: Sklonište za napuštene životinje na Koniku, Foto: quot;Čistoćaquot;
Za pet dana uginulo je 11 štenadi: Sklonište za napuštene životinje na Koniku, Foto: quot;Čistoćaquot;

Zbog pojave zarazne bolesti parvoviroza, skloništu za napuštene životinje na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, u narednih 30 dana zabranjene su posjete, pa i one sa ciljem udomljavanja, kao i prijem novih štenaca.

To su saopštili iz podgoričke “Čistoće” nakon nadzora inspektora Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UPHVFP).

“Povodom aktuelne situacije u vezi pojave parvoviroze u Skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce u Podgorici, inspektori Uprave izvršili su u petak (21.06.) inspekcijski nadzor i rješenjem definisali niz radnji i mjera, koje smo dužni sprovesti sa ciljem sprečavanja širenja parvo virusa. S tim u vezi, obavještavamo građane da su, između ostalog, u narednih 30 dana: zabranjene posjete skloništu, prijem novih štenadi, prijem posjetilaca sa ciljem udomljavanja (isto će se sprovoditi posredstvom volontera koji će imati pristup skloništu)”, saopštili su iz “Čistoće”.

Inspekcijski nadzor izvršen je nakon apela volontera skloništa. Prema informacijama podgoričkog komunalnog preduzeća, u četvrtak je u skloništu bilo zaraženo 16 štenadi.

Prema objavama volontera na društvenoj mreži Fejsbuk, do juče je, u prethodnih pet dana, od parvovirusa uginulo 11 pasa, četiri su bila u kritičnom stanju i smještena kod volontera, dok su 24 štenca u skloništu, pod nadzorom.

Na upit o trenutnom broju zaraženih pasa, iz Uprave su “Vijestima” kazali da je to na dnevnom nivou promjenjiva kategorija.

U pojašnjenju o kakvoj se bolesti radi, iz veterinarske ambulante “Montvet”, koja ima godišnji ugovor za pružanje veterinarskih usluga sa “Čistoćom”, “Vijestima” su rekli su da je u pitanju veoma zarazan virus i da se veoma teško može kontrolisati u skloništu. Kako su dodali, njihova je preporuka bila i da se zabrani dalji prijem štenadi, kao i da veterinarski inspektori proglase epidemiju parvoviroze.

“Taj virus je veoma otporan i u zemlji može da ostane i do šest mjeseci, pa i godinu dana”, kazali su iz “Montveta”, dodajući da je preporuka Svjetskog udruženja veterinara male prakse da se virus suzbija eutanazijom zaraženih štenadi u prihvatilištima.

Uprava: Zajedničkim naporom do manjeg broja napuštenih kućnih ljubimaca
Uprava: Zajedničkim naporom do manjeg broja napuštenih kućnih ljubimacafoto: Čistoća

“Canine parvovirus je visoko zarazan i širi se među psima direktnim i indirektnim kontaktom preko fecesa (izmet, prim. nov). Preventiva je vakcinacija, a mortalitet kod štenadi, koje bolest najčešće napada, ide i do 90 odsto. Preventiva je vakcinacija štenadi i stalna dezinfekcija boksova, testiranje štenadi pri ulasku i vakcinacija štenadi svakih 15 dana do pet mjeseci starosti”, kazali su iz “Montveta”.

Iz te veterinarske ambulante pojasnili su da štenci simptome razvijaju unutar tri do deset dana od infekcije.

“Simptomi uključuju letargiju, povraćanje, proliv (obično krvav), visoku temperaturu. Dijareja i povraćanje vode do dehidracije i disbalansa elektrolita. Gubitak krvi i proteina dijarejom dovodi do anemije. Usljed oštećenja sluzokože crijeva, endotoksini prelaze u krv i izazivaju endotoksemiju. Proliv koji se javlja je karakterističnog jakog mirisa. Usljed infekcije dolazi do pada broja leukocita. Bilo koji od ovih faktora vodi ka stanju šoka i uginuću”, objasnili su iz “Montveta”.

Na pitanje da li u skloništu na Vrelima postoji karantin za pse, iz te veterinarske ambulante su kazali da postoji, ali ne i poseban za štenad.

Njihova preporuka je da bi karantin za štenad trebalo da bude van skloništa.

Iz uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove smatraju da jedino zajedničkim djelovanjem svih uključenih - “Čistoće”, veterinarske ambulante, NVO aktivista i Uprave i striktnim poštovanjem svih preporučenih i naređenih mjera u narednom periodu mogu značajno popraviti zdravstveno stanje životinja u skloništu.

“Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti smanjenju broja napuštenih kućnih ljubimaca i zaštiti dobrobiti i zdravlja životinja i posljedično ljudi, jer se određeni broj bolesti može sa životinja prenijeti na ljude”, rekli su iz Uprave.

Bonus video: