Pronađena tročlana porodica iz Izraela koja je zalutala na području Biogradske prašume

Turisti su, navodno, automobilom stigli do Biogradskog jezera, a onda krenuli u šetnju, van obilježenih staza, pa ih je tokom pješačenja zateklo nevrijeme. Pokušali su da koriste prečice i u večernjim satima zalutali na lokaciji Krnjače -Strugovi na vrlo nepristupačnom terenu

14887 pregleda 26 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin
Foto: Služba zaštite i spašavanja Kolašin

Pripadnici kolašinske Službe zaštite i spašavanja (SZS) i nadzornici Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora, tokom prošle noći, pronašli su tročlanu porodicu iz Izraela zalutala na području Biogradske prašume.

Kako su "Vijestima" kazali u SZS u akciji, koja je završena oko 1.30 sati poslije ponoću, učestvovala su tri vatrogasaca spasioca i dva nadzornika.

Turisti su, navodno, automobilom stigli do Biogradskog jezera, a onda krenuli u šetnju, van obilježenih staza, pa ih je tokom pješačenja zateklo nevrijeme. Pokušali su da koriste prečice i u večernjim satima zalutali na lokaciji Krnjače -Strugovi na vrlo nepristupačnom terenu.

"Dojavu da je troje ljudi zalutalo dobili smo iz Operativno komunikacionog centra (OKC) u ponedjeljak u 21.15 sati. Odmah smo krenuli na teren i, zajedno sa nadzornicima, locirali izgubljene turiste. Više sati je trajala akcija. Na sreću troje izraelskih državljana su bili nepovrijeđeni i uspjelo smo ih da ih bezbjedno vratimo u grad", kazali su u SZS.

Prema onome što je "Vijestima" rečeno, turisti su u obilazak planine krenuli neadekvatno opremljen, u ljetjoj obući i odjeći i bez vodiča.

Iz NP i SZS još jednom su apelovali na sve koji kreću na pješačke ture po planini da to ne čine bez licenciranih vodiča.

"Pored toga, apelujemo da se nikako ne kreću van oblježenih staza. Takođe, neophodno je da su adekvatno obuveni i obučeni i da sa sobom nose vodu i hranu. Poštovanjem tih upustava poštedjeće sebe nepotrenih neprijatnosti, koje mogu da imaju i ozbiljen posljedica, ali uštedjeće i trošeje resursa službi koje kreću u, obično, višesatne i naporne akcije spasavanja", poručuju vatrogasci i nadzornici.

Bonus video: