Otvoren Ljetnji vojni kamp u kasarni "13. jul u Nikšiću"

Na kampu učestvuje 38 polaznika, od kojih četvoro iz Sjeverne Makedonije

4206 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja Ljetnjeg vojnog kampa, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa otvaranja Ljetnjeg vojnog kampa, Foto: Ministarstvo odbrane

Ljetnji vojni kamp za mlade, koji organizuju Ministarstvo odbrane (MOD) i Vojska Crne Gore (VCG) za učenike drugog i trećeg razreda srednjih škola, otvoren je danas u Kasarni „13. jul“ u Nikšiću.

Iz MOD su kazali da je to osmi Ljetnji vojni kamp za mlade, na kojem učestvuje 38 polaznika, od kojih četvoro iz Sjeverne Makedonije.

Generalni direktor Direktorata za ljudske resurse MOD Velibor Bakrač, na otvaranju kampa, rekao je da mladi iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije predstavljaju budućnost svoje države.

Kako je kazao, vrijeme koje mladi budu proveli na kampu nije samo prilika da unaprijede fizičke i mentalne sposobnosti, već i da razviju vrijednosti koje će ih voditi kroz cijeli život.

„Cilj ovog kampa je da mladima pruži jedinstvenu priliku da steknu osnovne vojne vještine, razviju timski duh, ojačaju fizičku spremnost i stvore nova prijateljstva“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će svi učesnici biti pod stalnim nadzorom iskusnih instruktora i stručnog osoblja iz VCG, koji će osigurati bezbjednost i kvalitet obuke.

Na kraju kampa, kako se dodaje, polaznici će dobiti sertifikate o uspješno završenoj obuci.

„Program kampa obuhvata razne aktivnosti, uključujući: osnovnu vojnu obuku, orijentiring i snalaženje u prirodi, marševe i ishranu u prirodi, sport i rekreativne aktivnosti, predavanja o bezbjednosti i prvoj pomoći“, kaže se u saopštenju.

Iz MOD su kazali da se, tokom trajanja kampa, očekuje da učesnici kroz druženje razvijaju osjećaj discipline, timskog rada, poštovanja i odgovornosti, ali i solidarnosti i drugarstva i da steknu znanja o ulozi VCG u društvu i time jačaju interesovanje za vojni poziv.

„Važan partner u realizaciji najistaknutijeg projekta namijenjenog mladima je i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, koje je u koordinaciji sa direktorima srednjih škola vršio izbor polaznika osme generacije Ljetnjeg vojnog kampa“, kaže se u saopštenju.

Kamp traje do 8. jula, a biće realizovan u Kolašinu i okolini.

Bonus video: