Porodici Vukmarković ugroženo pravo na život: Udišu prašinu, kuća ispucala od detonacija

Familija iz Zaljeva živi na dvadesetak metara od kamenoloma kompanije “Euromix”. Iako su se godinu dana obraćali na mnogobrojne zvanične adrese, pomoć nadležnih izostala

29078 pregleda 81 reakcija 21 komentar(a)
Jedini put do kuće vodi kroz kamenolom, Foto: Marija Pešić
Jedini put do kuće vodi kroz kamenolom, Foto: Marija Pešić

Prašina, zagađen vazduh, glasne detonacije i podrhtavanje tla nalik zemljotresu… samo su neke od okolnosti u kojima već 15 godina živi porodica Iva Vukmarkovića iz Bara na dvadesetak metara od kamenoloma kompanije “Euromix” u Zaljevu.

Iako su se godinu dana obraćali na razne zvanične adrese, pomoć nadležnih je izostala a Vukmarkovići osjećaju da im je ugroženo pravo na život i zdravu okolinu.

Da bi se došlo do kuće Vukmarkovića put je samo jedan - pored dva kamenoloma i kroz treći kompanije “Euromix”. U svoj posjed jedino mogu ući preko privatnog puta te firme za obradu kamena koja je u tom dijelu postavila i rampu. U sklopu tridestogodišnje koncesije za kamenolom, pripao im je i državni put.

Ivo Vukmarković živi sa majkom sa invaliditetom i ocem nad kojim ima starateljstvo. Život u tom dijelu Zaljeva opisuje kao nedostojnim čovjeka, a za to krivi tu privatnu kompaniju i opštinsku vlast koja joj je dozvolila da posluje na taj način.

“Do poslije ponoći se radi, miniraju kamen, rade bageri, buldožeri. Haos je od prašine, detonacije su konstantne. Čitava kuća nam je popucala od miniranja. Ne postoji institucija u Crnoj Gori kojoj se nisam obraćao, svakakvim inspekcijama i organima, Omudsmanu”, ispričao je “Vijestima” Vukamrković.

Prema njegovim riječima, odgovarali su mu da dođe sjutra, da su na bolovanju, da će odgovor dobiti pismeno... On je protiv “Euromixa” pokrenuo i pravni postupak, a neobično mu je što je sarađivao sa više advokata i pravnika koji su odustajali kratko nakon preuzimanja slučaja. Sumnja da se radi o pritiscima i korupciji.

On priča da mu je kompanija “Euromix beton” nudila 20 eura po kvadratu da kupi zemljište i porodičnu kuću, što on smatra ponižavanjem. Vukmarković je kazao da su vlasnici te firme svjesni teške pozicije u kojoj se porodica nalazi i žele to da iskoriste.

Iz te firme za obradu kamena nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su i po kojoj cijeni nudili da kupe zemljište Vukmarkovića, kakvu su komunikaciju imali sa njima i jesu li upoznati sa problemima te porodice.

“Godinu dana ništa u tom sporu nije urađeno. Nijedno ročište, rekli su nam da nađemo vještake, da trebaju dokazi da se prikupe. Ja sam više puta išao u barski sud da pitam, nisam dobio odgovor. Rekli su mi da ne mogu da pričaju sa mnom zbog neprimerenog ponašanja, jer sam sudiji rekao da je korumpirana”, kazao je Vukmarković.

Ivo Vukmarković
Ivo Vukmarkovićfoto: Marija Pešić

Iz Osnovog suda u Baru, kazali su “Vijestima” da ne znaju na kakvo neprimjereno ponašanje se misli. Istakli su da je Ivo Vukmarković više puta dolazio u kancelariju sudije koja postupa u ovom predmetu i tražio informacije o predmetu spora.

“Sudija ga je svaki put obavještavala o stanju u spisima predmeta, da postupak nije okončan, zato sto nisu završena vještačenja, čak je i nakon toga telefonskim putem pozivala vještake koji treba da urade dopunu nalaza i slala vještacima dopise i urgencije. Isti je više puta bez najave i sa najavom dolazio u kancelariju sudije, i svaki put je dobijao odgovor na svoja pitanja koja se tiču predmeta spora. Ukoliko je Vukmarković vraćen iz suda, to sudiji nije poznato, a jedino može da se radi o situaciji da je sudija bila zauzeta zbog velikog broja suđenja. Osnovnom sudu u Baru je 2. juna prošle godine podnijet predlog za obezbeđenje dokaza u pravnoj stvari predlagača Nikole Vukmarkovića, koga zastupa staralac - sin Ivo Vukmarkovic iz Bara, protiv protivpredlagača DOO “Euro Mix Beton” iz Bara, odnosno Zaljeva. Sud je rješenjem broj 64/23 od 5. 6. 2023. godine usvojio predlog za obezbjeđenje dokaza i dana 14. 6. 2023. godine je sproveden uviđaj suda na licu mjesta uz učešće vještaka geodetske, građevinske, poljoprivredne i ekološke struke”, kazala je predsjednica barskog suda Tamara Spasojević.

Dodala je da postupak obezbjeđenja dokaza još nije završen, jer nisu završena sva vještačenja, odnosno da vještak građevinske struke nije dostavio nalaz i mišljenje, ali je u fazi okončanja, jer ih je on obavijestio da će u što kraćem roku dostaviti nalaz i mišljenje.

Vukmarković kaže da su u proteklih godinu dana kod njih došla dva vještaka i jednom Komunalna policija Bar koja im nije dala zapisnik, već je im je rečeno da po njega dođu u prostorije te lokalne službe. Vukmarković tvrdi da je tako i uradio, ali zapisnik nije dobio.

Iz barske Komunalne policije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o ovom slučaju.

U mišljenju sudske vještakinje Nade Marstijepović Đurić, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da PM čestice, suspendovane čestice, predstavljaju prašinu manju od 10 mikrona, mješavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posljedica kombinovanog uticaja grijanja, saobraćaja, industrije, prašine sa gradilišta, kamenoloma…

“Uz PM10 uvijek idu i PM2.5 čestice koje još lakše dospijevaju u organizam jer su sitnije i upravo one sa sobom nose teške metale. Količina PM čestica u vazduhu u bilo kojem trenutku zavisi od okoline u kojoj se nalazite. PM čestice mogu biti dugo nošene vjetrom a zatim taložene na zemlji i vodi, PM čestice iscrpljuju hranjive materije iz zemljišta, utiču na PH vrijednosti vode, oštećuju poljoprivredne kulture.... Prašina i dim su vidljivi primjeri PM10 čestica. Kada je izlaganje prema PM česticama između srednjeg nivoa i visokog nivoa, ovo su neki od mogućih zdravstvenih efekata: kratak dah, astmatičari doživljavaju sužavanje dušnika, iritacija očiju, nosa i grla, prekomjerno kašljanje i pojava zviždanja u plućima, umanjena plućna funkcija i oboljenja pluća, umanjena srčana funkcija, ponekad dovodi do srčanog udara, astmatični napadi, kancer itd”, napisala je. U kući Vukmarkovića sva vrata i prozori ispali iz štoka zbog potresa, i zidovi napukli.

Ekološka inspekcija je utvrdila da tokom rada postrojenja ne emituju zagađujuće materije iznad propisanih graničnih vrijednosti. “Buka u životnoj sredini je takođe bila u graničnim vrijednostima”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Komunalna inspekcija Opštine Bar je juna 2023. godine uputila inicijativu Odsjeku za ekološku inspekciju UIP-a za pokretanje inspekcijskog nadzora, potvrđeno je iz UIP-a.

Ta inicijativa se odnosila na “prijavu zagađenja životne sredine od raznih izduvnih gasova, eksploziva od kamenoloma u naselju Zaljevo u blizini stambenog objekta u vlasništvu podnosioca inicijative”.

Ekološka inspekcija je izvršila inspekcijski nadzor krajem juna na mjestu gdje “Euromix beton” vrši eksploataciju kamena na dva eksploataciona polja “Goran” i “Velji Zabio”. U toku prošle godine, kako su istakli iz UIP-a, ekološka inspekcija je osim ovoga sprovela još četiri inspekcijska nadzora, a sve u skladu sa odredbama Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu.

“U toku 2024. godine izvršena su ukupno tri inspekcijska nadzora, od kojih su dva u skladu sa odredbama Zakona o životnoj sredini, jer su sva mjerenja obavljena u skladu sa elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu, za 2023. godinu, dostavljena Agenciji za zaštitu životne sredine i jedinici lokalne samouprave Opštine Bar”, poručili su.

Vrata ispala iz štoka
Vrata ispala iz štokafoto: Marija Pešić

Što se tiče monitoringa za 2024. godinu, za postojeća eksploataciona polja i postojeća postrojenja, angažovana je ovlašćena laboratorija Centar za ekotoksikološka ispitivanja i mjerenja su u toku. Završen je prvi ciklus mjerenja suspendovanih čestica na tri mjerna mjesta, a završni komentar će dati nakon završena sva četiri ciklusa po 14 dana, kao i buka u životnoj sredini.

Upravi za inspekcijske poslove obratio se i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda 21. jula 2023. godine godine, a po obraćanju Iva Vukmarkovića. On je kazao da, između ostalog, “kod ovakvog stanja stvari Zaštitnik nije mogao utvrditi da su podnosiocu pritužbe povrijeđena ljudska prava i slobode zagarantovana Ustavom, kao i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda”.

Dalje se navodi da “jedino vođenjem sudskog postupka gdje bi se u dokaznom postupku, uz sprovođenje načela raspravnosti, dakle predlaganjem i osporavanjem dokaza, uz učešće relevantnih vještaka ili stručnih institucija, utvrdile okolnosti i činjenice relevantne za donošenje konačnog suda u određenoj pravnoj stvari”.

U skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu, sproveden je i postupak procjene uticaja eksploatacionih polja na životnu sredinu. Oni su napomenuli da za miniranje i upotrebu eksploziva ekološka inspekcija nije nadležna.

Niko neće da kupi ni sijeno za stoku

Vukmarković tvrdi da su sva mjerenja i ispitivanja subjektivna jer se radi o velikoj i uticajnoj firmi pa im nije teško da se za njih pripreme.

“Od nas niko neće da kupi ni sijeno za stoku jer znaju gdje živimo. Toliko o tome koliko je sve ispravno i regularno”, kazao je Vukmarković koji je trenutno nezaposlen jer brine o starim roditeljima.

Da ta porodica živi u teškim uslovima konstatovao je i Centar za socijalni rad za Opštine Bar i Ulcinj. U dokumnetaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, socijalne radnice su zabilježile da su “zidovi i ploča od kuće naprsli, vidi se i vlaga po plafonu i unutrašnjim zidovima, spolja se po škurama vidi prašina za koju Ivo tvrdi da dolazi od kamenoloma u susjedstvu”.

Vrhovno državno tužilaštvo je posljednja i za sada jedina nada Vukmarkovićima, a oni će, kako su kazali, uskoro zakucati i na ta vrata jer nemaju drugog izbora.

Odbornici “donijeli” i “odnijeli” vodu

Ivo Vukmarković je ispričao da od kako su podigli glas zbog uslova u kojima žive, prošlog ljeta, u posjetu im je došao Momčilo Leković, odbornik Demokrata u barskoj skupštini, te da su dan posle toga dobili tekuću vodu koji nijesu imali od početka rada kamenoloma.

Nakon toga, u Skupštini opštine Bar, na inicijativu Demokrata, se raspravljalo o problemima porodice Vukmarković, a oformljeno je i radno tijelo za ovo pitanje koje čine predstavnici svih odborničkih klubova.

Vukmarković je kazao da su oni bili u posjeti, te da su izrazili simpatije i podršku iako im je bilo neprijatno da prolaze kroz kamenolom jer je riječ o privatnom posjedu, ali posle toga ništa. Brzo nakon njihove posjete, opet im je isključena voda, a barski Vodovod im je donirao cisternu za koju im povremeno donose vodu.

Iz te opštinske službe nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, kao ni iz Skupštine opštine Bar na pitanje šta je radno tijelo do sada učinilo da pomogne Vukmarkovićima.

Bonus video: