Divlje deponije u Podgorici: Čistoća krivi pojedince koji nepropisno odlažu otpad

Iz tog podgoričkog preduzeća još tvrde i da je “stepen higijene u gradu - zadovoljavajući”

19936 pregleda 45 reakcija 17 komentar(a)
Brskutska ulica u Zagoriču, Foto: Jelena Kočanović
Brskutska ulica u Zagoriču, Foto: Jelena Kočanović

Odgovornost za divlje deponije nije na podgoričkoj Čistoći, već na pojedincima koji nepropisno odlažu otpad, odgovor je iz tog gradskog preduzeća na sve veći broj žalbi na društvenim mrežama da Podgorica nije čista.

Iz tog preduzeća tvrde da su njihove aktivnosti i dinamika usklađeni s terenskim potrebama, kao i da je postavljena komunalna infrastruktura, na nivou koje obezbjeđuje “zadovoljavajući stepen higijene u gradu”.

Ipak, poručuju da razmatraju i uvođenje kazni za one koji imaju loše navike i nepropisno odlažu otpad.

“Nepropisno odlaganje otpada oko posuda i na javnim površinama predstavlja višegodišnji problem u radu Čistoće i prisutno je na velikom broju lokacija u gradu”, poručuju iz tog preduzeća u odgovorima “Vijestima”.

Novinarka je, prethodno, danima obilazila grad i detektovala više lokacija s neočišćenim deponijama, a pored postavljene komunalne infrastrukture - kontejnera.

Jedan od primjera je Ulica Aleksandra Puškina iza Doma zdravlja na Koniku.

Ulica Aleksandra Puškina, iza Doma zdravlja na Koniku
Ulica Aleksandra Puškina, iza Doma zdravlja na Konikufoto: Jelena Kočanović

Iz Čistoće su objasnili da se ta lokacija, usljed kontinuiranog nepropisnog odlaganja otpada, čisti skoro svakodnevno.

“Kontejneri koji se nalaze na pomenutoj lokaciji prazne se dva puta u toku dana, ali je činjenica da se otpad odlaže oko kontejnera, koji su najčešće prazni. Takođe, najmanje tri puta nedjeljno angažuje se mehanizacija s ciljem čišćenja otpada odloženog oko kontejnera, a tokom prethodne dvije nedjelje je mehanizacija na Koniku bila angažovana po tri smjene zaredom”, navode iz “Čistoće”.

067207720 je broj dispečerske službe podgoričke “Čistoće” na koji građani mogu dobiti informaciju kada će autokiperi i radne mašine biti u njihovom dijelu grada

Na pitanje da li su kapaciteti postojećih kontejnera dovoljni za količinu otpada koji se skuplja na toj lokaciji, iz “Čistoće” su kazali da “u kontinuitetu sprovode aktivnosti evidencije broja postavljenih posuda, u skladu s terenskim potrebama, pa će i tu lokaciju razmotriti u dijelu povećanja broja posuda”.

Oni su kazali da su zbog stanja ove lokacije često u kontaktu i s dijelom mještana koji žive u blizini.

“Na njihove pozive uvijek reagujemo u najkraćem roku, a oni sami kažu da oni koji stvaraju ovakvu sliku očigledno ne žele da vide postavljene kontejnere, tako da problem nije nedostatak, već neadekvatno korišćenje postavljenih kontejnera”, tvrde iz preduzeća, na čijem je čelu Denis Hot.

Situacija je slična na više lokacija na Koniku, ali i u Zagoriču i na Zlatici.

Radi se o ulicama Braće Ribara i Aleksandra Puškina na Koniku, Brskutskoj ulici u Zagoriču, ali i dio kod gradskog groblja u tom naselju, kao i o Primorskoj ulici na Zlatici.

Kod gradskog groblja u Zagoriču
Kod gradskog groblja u Zagoričufoto: Jelena Kočanović

Iz “Čistoće”, međutim, poručuju da su u gradu obezbijeđena mjesta za propisno odlaganje pojedinih vrsta otpada i da je obaveza svih građana da ih poštuju jer, u suprotnom, odgovornost za divlje deponije nije na “Čistoći”, već “upravo na pojedincima koji iste stvaraju”.

Ulica Braće Ribara na Koniku
Ulica Braće Ribara na Konikufoto: Jelena Kočanović

Kazali su da razmatraju i primjenu kaznene politike, jer se “samo tako može uticati na promjene loših navika pojedinaca”.

“Svakodnevna intenzivna saradnja s inspekcijskim službama u narednom periodu može značajno uticati na promjene loših navika pojedinaca, tj. primjena kaznene politike može biti put do vidljivih rezultata, kako u dijelu nepropisnog odlaganja, tako i u dijelu paljenja otpada, ali i svih drugih vidova nesavjesnog odnosa pojedinaca prema javnim dobrima”, tvrde iz “Čistoće”.

Primorska ulica
Primorska ulicafoto: Jelena Kočanović

Dodaju i da žele da građanima omoguće da na adekvatan način odlažu otpad, kako bi se spriječilo devastiranje prostora.

“Organizovali smo akciju, na način što građani pozivom na broj dispečerske službe ovog društva 067/207-720, mogu dobiti informaciju kada će autokiperi i radne mašine biti u njihovom dijelu grada, kako bi direktno donijeli otpad do određene lokacije i predali ekipama Čistoće. Svi građani imaju i mogućnost da im se na osnovu pisanog zahtjeva, shodno cjenovniku, od strane naših ekipa izvrši usluga odvoza otpada sa privatnog posjeda. Da bi naša ideja bila uspješna potrebna je saradnja građana, pa su zato stalni naši apeli i molbe upućene pojedincima da vode računa o tome gdje odlažu otpad, jer nepoštovanjem određenih mjesta stvaraju ružnu sliku, ali i usložnjavaju proces našeg rada, ako se uzme u obzir da se neke lokacije u toku dana moraju čistiti i po nekoliko puta”, poručili su iz “Čistoće”.

Bonus video: