Euromost: Veliki otpad na obali Lima, može doći do zaraze, opasnost po živote djece (FOTO i VIDEO)

"Takođe smo pozvali i Svjetsku banku, koja je donator uređenja druge obale Lima, da ispuni ono što je obećala na posljednjem sastanku da će izvođač radova i Opština morati da ispoštuju sve norme zaštite životne sredine i rijeke Lim"

6581 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Euromost
Foto: Euromost

Nevladina organizacija (NVO) Euromost saopštila je danas da je evidentirala odloženi veliki komunalni i drugi otpad na obali rijeke Lim u mjestu Otoka, na kojem je kako kažu, Opština Bijelo Polje kao investitor najavila uređenje rekreativne zone "Otoka".

Oni su medijima dostavili snimak i fotografije stanja.

"Umjesto da se nakon podnošenja prijava nadležnim institucijama, ogromni komunalni i drugi otpad uklone, Opština Bijelo Polje je istu uravnjala i pretvorila u deponiju otpada, pored samog dječijeg igrališta", kazali su iz Euromosta.

Oni navode da je očigledno da opštinske inspekcije ne žele da reaguju u ovom slučaju, da stopiraju radove i donesu rješenje o uklanjanju otpada na privremeno odlagalište u Dobrakovo, iz razloga da bi izvođač radova uštedio novac, bez obzira što, kako kažu iz Euromosta, na visokim temperaturama može doći do zaraze, i što je to opasnost po živote djece koja se igraju na igralištu.

"Obavijestili smo juče i ostale državne institucije, posebno smo pozvali Upravu za inspekcijske poslove da odmah nalože izvođaču radova i Opštini Bijelo Polje, da sve mašine izađu iz rijeke Lim, ako nemaju porebne dozvole od Uprave za vode da ulaze u korito rijeke i da isto pomjeraju. Takođe smo pozvali i Svjetsku banku, koja je donator uređenja druge obale Lima, da ispuni ono što je obećala na posljednjem sastanku da će izvođač radova i Opština morati da ispoštuju sve norme zaštite životne sredine i rijeke Lim. U suprotnom će i oni kao donatori biti krivi za sve što se bude radilo na štetu građana i rijeke Lim", zaključuju iz Euromosta.

Bonus video: