Tošić: Ne želimo da ugasimo festival tamburaške muzike u Pljevljima

Direktor pljevaljskog centra za kulturu o optužbama iz Gradskog tamburaškog orkestra

2658 pregleda 5 komentar(a)
Centar za kulturu, Foto: Goran Malidžan
Centar za kulturu, Foto: Goran Malidžan

Direktor Centra za kulturu u Pljevlima Slavko Tošić tvrdi da niko u Pljevljima ne sprečava niti pokušava da ugasi festival tamburaške muzike, koji se prethodnih 17 godina održavao u Pljevljima u organizaciji Gradskog tamburaškog orkestra (GTO).

On je ponovio da je problem nastao jer Centar za kulturu nema pravo da finansira programske aktivnosti nevladinih organizacija, pa tako ni održavanje festivala tamburaške muzike koji organizuje GTO.

“Kao direktor Centra iznad sebe imam Savjet, a iznad Savjeta je nadzorni organ Sekretarijat za kulturu. Iznad nadzornog organa je osnivač. Novac koji se odvajao za festival je veliki, koji mi po sugestijama osnivača i nadzornog organa ne možemo da dajemo iz naših programskih aktivnosti”, tvrdi Tošić.

Kazao je da je juče razgovarao sa rukovodiocem GTO Emirom Prekićem i da mu je saopštio razloge zbog kojih iz budžeta ne mogu da odvoje novac za organizaciju festivala.

“Predložio sam mu da se obrati Sekretarijatu za kulturu, koji ima u budžetu opredjeljena sredstva za finansiranje nevladinih udruženja i organizacija. Mi smo spremni da pomognemo festival i ja ću biti srećen ako se nađe rješenje da se taj festival nastavi. Međutim, imamo ovaj problem finansija jer taj festival mnogo košta. Taj festival, a to je sve dogovoreno prije nego što sam ja došao, košta preko deset odsto našeg godišnjeg budžeta. Tako da smo prošle godine jedva uspjeli da dovedemo do kraja, zbog toga što smo ostali bez novca za ostale naše programe”, pojasnio je Tošić.

Tvrdi da je Prekiću predložio da festival tamburaške muzike pređe pod okrilje Centra za kulturu kako bi mogli da planiraju novac u budžetu za njegovo održavanje.

Tošić ističe da organizacija festivala košta oko 18.000 eura, što je, kako tvrdi, veliki novac s obzirom na to da je to deset odsto novca sa kojim raspolaže Centar na godišnjem nivou.

“Organizacija ovakvih festivala, a to je potvrdila i moja nekadašnja praksa dok sam radio sa nevladinim organizacijama, idu preko projekata, preko Ministarstva kulture, odnosno projekata na lokalnom nivou. Mislim da ta sredstva treba da se obezbijede preko projekata, međutim izgleda da sam ja meta. Pominje se i festival folklora koji je održan, koji je bio fantastičan, kao da smo mi tim festivalom nekome nešto uzeli. Kao da nama ne treba ništa novo u ovom gradu i treba da se samo zadržimo na dva KUD-a i tamburaškom. Međutim, svaka ta novina i sve dobro što treba da uradimo za ovaj grad nekome očito smeta. Adresa je i Sekretarijat za kulturu i predsjednik opštine i da se nađe rješenje što se tiče festivala jer mogu da se pojave i druge nevladine organizacije da organizuju festivale. Kud Volođa već traži da se za festival folklora u septembru može pojaviti neko guslarsko društvo, neko pjevačko društvo da organizuje neki festival”, rekao je Tošić.

Ističe da Centar za kulturu u Pljevljima ne bi trebalo da postoji kada bi samo prihvatao da plaća održavanje festivala, a da ih neko drugi organizuje.

Direktor festivala Emir Prekić optužio je ranije odgovorne u pljevaljskom Centru za kulturu, dugogodišnje partnere u realizaciji festivala, da su glavni krivci što festival neće biti održan. Prekić tvrdi da je Tošiću još u martu kao rukovodilac Gradskog tamburaškog orkestra Pljevlja (GTO), poslao dopis sa molbom da razmotri nastavak dugogodišnje saradnje u organizaciji Festivala. Rukovodstvu Centra obratio se i početkom maja, ali kako tvrdi nije dobio nikakav odgovor.

Bonus video: