Tivat će dobiti prijeko potrebnu osnovnu školu

U Tivtu održan centralni okrugli sto o izmjenama i dopunama Studije lokacije Župa-Bonići

3972 pregleda 5 komentar(a)
Kompleks Bizanti na rtu Župa, Foto: MDUP
Kompleks Bizanti na rtu Župa, Foto: MDUP

Veliko interesovanje građana, brojne primjedbe i sugestije ali i pohvale što će Tivat konalno dobiti lokaciju za gradnju nove osnovne škole koja tom gradu kritično nedostaje, obilježile su centralni okrugli sto koji je u sklopu javne rasprave o nacrtu izmjena i dopuna Državne studije lokacije (DSL) “Dio sektora 22 i sektor 23 (Župa-Bonići)”, održan u Tivtu.

Izmjene i dopune planskog dokumenta koji tretira jedan od posljednjih preostalih vrijednih i do sada prilično urbanistički sačuvanih obalnih djelova Tivta, rade se po programskom zadatku koji je definisala Vlada, a njihov nosilac je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP).

Nikola Jovović iz MDUP i rukovoditeljka planerskog tima Mirka Đurović su apostrofirali da taj planski dokument pokriva površinu od 124,74 hektara na kopnu i moru i da obuhvata obalno i područje ispod Jadranke magistrale u Tivtu, na potezu od gradske rive Pine, preko lungo mare šetališta na Pakovu, gradske lučice Kalinje, Belana, Župe i Bonića do servisne zone Kukuljina u blizini aerodroma. Na tom području planski je definisana, uređena i izgradena obalna infrstaruktura, gradska lučica sa komunalnim vezovima, dvije naseljske strukture, turistički kompleks na rtu Župa i prostoru nekadašnje “Račice”, marina i remontni centar za jahte u Bonićima i privredno-servisna zona u Kukuljini.

Predviđeno je očuvanje vrijednih objekata kulturne baštine, prvenstveno srednjevjekovnog ljetnjikovca Verona u Bonićima i srednjevjekovnog kompleksa porodice Bizanti na Župi.

Na kopenom dijelu površine 67,34 hektara predviđeno je da pod objektima bude ukupno 141.848 kvadrata, pod zelenim površinama 170.044 kvadrata, saobraćajnicama 78.542 kvadrata, a pod raznim vrstama površina za sport i rekreacijiu 27.652 kvadrata. Ukupna bruto građevinska površina svih planiranih objekata iznosi 254.037 kvadrata, od čega 140.472 kvadrata u namjeni turizma, a skoro 50.000 kvadrata za stanovanje.

Predviđeno je da u hotelima ili apartmanima bude kapaciteta dovoljno za smještaj1.907 gostiju. U odnosu na dosadašnju DSL Župa-Bonić iz 2010. u nacrtu nove DSL kako su istakli obrađivači, površine predviđene za gradnju turističkih kapaciteta prilagođene su preporukama Uprave za zaštitu kulturnih dobara, djelimično je korigovana trasa saobraćajnica, a izvršeno je i izmještanje lungo mare staze iz tehnološki jeidinstvenog kompleksa brodogradilišta i marine u Bonićima njenim obodom.

Na lokaciji Župa i stara Račica planirana je izgradnja ekskluzivnih turističkih kompleksa ranga 4 i 5 zvjezdica, hoteli, vile i prateći sadržaji, uz već u najvećoj mjeri napravljenu marinu kod brodogradilišta Navar. Na jednom dijelu lokacije Župa izdvojena je kao posebna urbanistička parcela potencijalno kulturno dobro renesansni dvorac Bizanti i njegovo prirodno okruženje, uz maksimalno očuvanje postojećeg kvalitetnog zelenila sa namjerom da ta reprezentativna stara građevina sa malim parkom koji je okružuje, bude prenamijenjena “u funkciji hotelskog kompleksa” za koji su predviđene obližnje površine na sjevernoj, istočnoj i južnoj strani.

Dio lokacije u blizini Autobuske stanice prenamijenjen je u prostor za izgradnju novog velikog objekta druge osnovne škole. Predviđena je rekonstrukcijai dogradnja objekta postojeće sportske dvorane i izgradnja novih sportsko-rekrativnih sadržaja, kao i zadržavanje veće zelene zone na brdašcu Kukuljina. Građani su posebno pozdravili ucrtavanje (na traženje Opštine Tivat) lokacije za gradnju nove škole kao i namjeru lokalne uprave da se sačuva javni karakter plaža, odnosno da gradska luka Kalimanj ostane isključivo kao marina za komunalne vezove. Građani smatraju da nema potrebe planirati dodatna pristaništa i privezišta, posebno ispod same Župe gdje su planeri ucrtali još jedno novo privezište, imajući u vodi da se u neposrdenoj bizini već nalaze dvije velike marine Porto Montenegro i Navar u Bonićima.

Bonus video: