Hajduković: Ne osuđujem žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade zbog pogrešne odluke, nego što nije radio svoj posao

"Molim Vas da svako od Vas pojedinačno, odgovori na pitanje koliko je radnih sati posvetio čitanju 56 kandidatura koje je dobio; taj odgovor je Vaša obaveza prema crnogorskoj javnosti i svim diskriminisanim kandidatima"

8043 pregleda 7 komentar(a)
Foto: MINA/Youtube
Foto: MINA/Youtube

Naučnik Dragan Hajduković uputio je otvoreno pismo žiriju za dodjelu Trinaestojulske nagrade u kojem od njih traži da odgovore na pitanje koliko je radnih sati posvetio svaki od njih čitanju 56 kandidatura koje je dobio.

Hajduković je podsjjetio da je žiri odluku o dodjeli nagrada donio za nepuna dva dana.

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrada čine Nikola Vukčević (predsjednik), Želidrag Nikčević, Miloje Šundić, Sulejman Kujević, Miloje Aranitović, Nikola Rakočević i Adnan Prekić.

"Da se odmah razumijemo. Niko nema pravo da na stub srama stavlja žiri samo zato što je donio pogrešnu odluku; svako od nas može da pogriješi u odlučivanju. Dakle, ne osuđujem Vas zbog pogrešne odluke, nego zbog neosporne činjenice da uopšte nijeste radili svoj posao. Lako je dokazati da ste odbacivali kandidate bez prethodnog čitanja datih obrazloženja i priloženih dokaza. Odluku o dodjeli trinaestojulskih nagrada ste donijeli za nepuna dva dana. Pošto je ove godine bilo ukupno 56 nominacija za Trinaestojulske nagrade, takva brzina rada je potpuno nemoguća. Na primjer, potrebna su dva sata da laik koji ne poznaje moja životna ostvarenja pažljivo pročita Obrazloženje napisano na tri strane i prelista brojne priložene dokaze, koji u mom slučaju sadrže kopije izabranih naučnih radova, nekoliko knjiga i primjere značajne svjetske medijske pažnje posvećene mojim ostvarenjima. Dakle, za ozbiljnu ocjenu 56 nominacija, potrebno je minimum 100 sati rada svakog člana žirija, a to znači minimum 10 dana po 10 radnih sati. Uz ozbiljni danonoćni rad, vas žiri je odluku mogao donijeti tek 6 jula, a donijeli ste je 27 juna", naveo je Hajduković u otovrenom pismu.

Dodao je da je nevjerovatna brzina kojom je žiri donio odluku je "neoboriv dokaz zaključka da niko od vas nije izvršio elementarnu dužnost i obavezu da pažljivo pročita obrazloženje za svaku od ukupno 56 nominacija".

"Molim Vas da svako od Vas pojedinačno, odgovori na pitanje koliko je radnih sati posvetio čitanju 56 kandidatura koje je dobio; taj odgovor je Vaša obaveza prema crnogorskoj javnosti i svim diskriminisanim kandidatima. Pošto je bilo nemoguće da se za manje od dva dana upoznate sa svim kandidaturama i obrazloženjima, postavlja se pitanje po kom ste kriterijumu odabrali grupicu privilegovanih kandidata a odbacili ostale kandidate. Najvjerovatniji odgovor je da ste diskriminisali i odbacivali kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti. Ako vam se nije radilo, mnogo poštenije je bilo da organizujete lutriju i izvučete pobjednike iz 'šešira'", kazao je Hajduković.

Bonus video: