Stari prijatelj "Palinuro" ponovo u Tivtu

Tivatski gradonačelnik ugostio komananta italijanskog jedrenjaka koji boravi u Boki

1812 pregleda 2 komentar(a)
Prijem za posadu Palinura u Opštini Tivat, Foto: Opština Tivat
Prijem za posadu Palinura u Opštini Tivat, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović ugostio je danas posadu broda italijanske Ratne Mornarice, školskog jedrenjaka “Palinuro” koji do 4. jula boravi na vezu u Tivtu.

“Tivćani su okrenuti pomorstvu i mornaričkoj tradiciji, pa sam siguran da ih raduju bijele mornaričke uniforme koje viđamo na Pinima i u gradu.” – istakao je Komnenović i poželio doborodošlicu komandantu broda, kapetanu fregate Samuelu Mondinu i članovima posade u njegovoj pratnji.

Mondino je predsjedniku Opštine i Tivćanima zahvalio na gostoprimstvu, podsjećajući da je brod posljednji put u Tivtu boravio u ljeto 2017. godine.

Prijem za posadu Palinura u Opštini Tivat
Prijem za posadu Palinura u Opštini Tivatfoto: Opština Tivat

Komnenović i komandant “Palinura” razmijenili su prigodne poklone, pa je italijanski oficir gradonačelniku Tivta poklonio i zvaničnu krestu (amblem) ovog jedrenjaka sa motom “Palinura” koji glasi Faventibus Ventis (Povoljni vjetrovi).

Inače, pored redovne broda na “Palinuru” su trenutno ukrcani i polaznici Vojne mornaričke škole “Francesco Morosini” iz Venecije, njih 59. Po riječima gostiju iz Italije, vrijeme u Tivtu iskoristiće za obilazak grada i upoznavanje sa lokalnim atrakcijama, pa je tako posadi broda omogućen besplatan ulaz u prostor “Muzeja i galerija” Tivat.

Nakon Tivta “Palinuro” odlazi za Bari, Ankonu, pa Trst.

Za vrijeme boravka jedrenjaka u Tivtu, organizovani su dani otvorenih vrata, pa su zainteresovani građani i turisti “Palinuro” mogli da obiđu u određenim terminima.

U srijedu 3. jula, brod je dostupan za posjete od 09-11.30 i od 16-20 časova.

“Palinuro” je sagrađen 1934. u Nantu (Francuska), a u vlasništvu Ratne Mornarice Italije nalazi se od 1951. godine. Ovaj školski brod je trojarbolni barkantin deplasmana 1.341 tone, dug je 69, a širok 10 metara, dok mu gaz oznosi 4,8 metara. Petnaest jedara tog broda koja se dižu na tri jarbola od kojih je največi na 35 metara visine nad morem, ukupne su površine oko 1.000 kvadrata.

Bonus video: