MZ Velje Duboko: Nadležni proširili "osvajački" pohod na katune i planinu Trebiješ, s Kapetanovim i Brnjičkim jezerom

Iz mjesne zajednice kažu da su nacrt Odluke o proglašenju Spomenika prirode Kapetanovo i Brnjičko (Manito) jezero, kao i nacrt Studije zaštite tog područja, naišli na otpor mještana

2396 pregleda 4 komentar(a)
Kapetanovo jezero (ilustracija), Foto: Shutterstock
Kapetanovo jezero (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nacrt Odluke o proglašenju Spomenika prirode Kapetanovo i Brnjičko (Manito) jezero, kao i nacrt Studije zaštite tog područja, naišli su na otpor mještana rovačkog sela Velje Duboko, saopšteno je iz te mjesne zajednice (MZ).

Kako su napisali, “nakon što je pokazana namjera da se kanjon Mrtvice proglasi Parkom prirode, nadležni su proširili svoj 'osvajački' i uskointereždžijski pohod i na veljedubočke katune i planinu Trebiješ, s Kapetanovim i Manitim jezerom”.

“Namjera im je da to naše životno područje proglase Spomenikom prirode i podvedu pod svoja upravljačka pravila. Organizovane su dvije javne rasprave, na kojima su se mještani još odlučnije usprotivili zamislima i pokušajima da im bilo ko i na bilo koji način ugrožava, Ustavom zagarantovano, pravo na ličnu svojinu i slobodan život u svom mjestu. Prva rasprava održana je 7. juna u Veljem Dubokom. Na opštem zboru Veljedubočana, prisutnim promoterima tog zamišljenog projekta, to jest, predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine i Opštine, mještani su postavili niz konkretnih pitanja i tražili objašnjenje za sve ono što je navedeno u Studiji, a tiče se neprihvatljivih ograničenja, zarobljavanja i sputavanja života na svojim imanjima i svojim katunima. Iskazali smo odlučno protivljenje svakom takvom pokušaju”, saopšteno je iz te MZ.

Podsjećaju da su, na drugoj javnoj raspravi, održanoj 21. jula, predstavnici Veljeg Dubokog “ponovo iskazali odlučan stav svih mještana, koji neće pristati n abilo koji oblik sputavanja i ugrožavanja njihovog slobodnog života”.

Objašnjavaju da “nijesu protiv da država, Opština i MZ zavedu red i spriječe dalje uništavanje prirodnog dragulja, kakav je Kapetanovo (Trebiješko) jezero, ali ne nauštrb vjekovnih prava mještana i stočara sela Veljeg Dubokog”.

“Takođe, istakli smo ogorčenje i razočaranje neozbiljnim odnosom predstavnika i rukovodstva Opštine, koja je predlagač projekta, jer nijesu ni došli na javnu raspravu, što najslikovitije govori da im nije ni malo stalo do glasa naroda i svojih stanovnika, osim kad treba da glasaju. Namjera im je da samovoljno i jednostrano ostvare svoj sebični naum, bez našeg pristanka - protiv čega ćemo se mi do kraja boriti”, poručuju iz MZ Velje Duboko.

Svoje primjedbe na nacrt Odluke o proglašenju Spomenika prirode Kapetanovo i Brnjičko (Manito) jezero, kao i na nacrt Studije zaštite, mještani će, kako najavljuju, u pisanoj formi dostaviti Opštini i Agenciji.

Bonus video: