AEM: Utakmice crnogorske reprezentacije da budu dostupne većini stanovništva Crne Gore

Iz AEM su kazali da su uputili pismo i zatražili pojašnjenje od kompanije United Media (UM) grupa, jer utakmica između košarkaških reprezentacija Crne Gore i Brazila, u okviru FIBA kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Parizu, nije prenošena od strane bilo kojeg crnogorskog TV programa

5667 pregleda 8 komentar(a)
Detalj sa meča Crne Gore i Brazila, Foto: FIBA
Detalj sa meča Crne Gore i Brazila, Foto: FIBA

Agencija za elektronske medije (AEM) saopštila je danas da utakmice crnogorske reprezentacije treba da budu dostupne većini stanovništva Crne Gore.

Iz AEM su kazali da su uputili pismo i zatražili pojašnjenje od kompanije United Media (UM) grupa, jer utakmica između košarkaških reprezentacija Crne Gore i Brazila, u okviru FIBA kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Parizu, nije prenošena od strane bilo kojeg crnogorskog TV programa.

"Ova utakmica bila dostupna samo korisnicima platformi za kablovsku odnosno satelitsku distribuciju TV programa, 'Telemach' odnosno 'Total TV', u okviru kojih se distribuira TV program 'Sport klub', koji je u vlasništvu UM grupe. Imajući u vidu da su FIBA kvalifikacioni turniri za muškarce počeli 2. jula 2024. godine, AEM očekuje da će UM grupa, u najkraćem mogućem roku, odgovoriti na zahtjev i dostaviti informaciju o planovima za emitovanje prenosa utakmica reprezentacija Crne Gore u okviru pomenutog takmičenja, u skladu sa Zakonom o AVM uslugama i Odlukom o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori", piše u saopštenju AEM.

Oni su kazali da UM grupa, ima prava emitovanja i distribucije ovih mečeva za teritoriju različitih država, uključujući teritoriju Crne Gore.

"Iako se u većinskom vlasništvu UM nalaze dva crnogorska TV programa 'TV Nova M' i 'TV Vijesti', prenos utakmice nije realizovan ni na tim televizijama. AEM vjeruje da je upravo mogućnost emitovanja prenosa utakmica u okviru ovih TV programa bila jedan od razloga za dobijanje i uslova za korišćenje isključivih višegodišnjih prava koja je UM stekla u vezi sa pomenutim takmičenjem za teritoriju Crne Gore. AEM smatra da ovakva situacija, u kojoj je većina stanovnika Crne Gore uskraćena za praćenje utakmica svoje reprezentacije na značajnim međunarodnim takmičenjima, ne samo da nije u skladu sa dobrom međunarodnom praksom, standardima i međunarodnim dokumentima, već i ne doprinosi popularizaciji sportova putem televizijskog prenosa", piše u saopštenju AEM.

Košarkaši Crne Gore juče su u prvom meču na kvalifikacionom turniru u Rigi za Olimpijske igre izgubili od Brazila - 81:72.

Bonus video: