Crnogorski spasilački timovi sa kolegama iz BiH simulirali akcije zaštite od požara i poplava

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), cilj vježbe je provjera i primjena znanja i vještina spasilaca stečenih u okviru raznih, testiranje interoperabilnosti i saradnje između timova, upotrebu novih i savremenih tehnologija i opreme

3231 pregleda 1 komentar(a)
Sa vježbe, Foto: MUP
Sa vježbe, Foto: MUP

Crnogorski spasilački timovi su sa kolegama iz Bosne i Hercegovine danas u Beranama simulirali akcije zaštite od požara i poplava, u okviru prekogranične terenske vježbe.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), cilj vježbe je provjera i primjena znanja i vještina spasilaca stečenih u okviru raznih, testiranje interoperabilnosti i saradnje između timova, upotrebu novih i savremenih tehnologija i opreme.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović rekao je da je zadovoljan zbog održavanja te važne prekogranične vježbe.

„Ovakve i slične aktivnosti potvrđuju da Crna Gora veliki značaj poklanja regionalnoj i međunarodnoj saradnji, naročito u oblasti zaštite i spašavanja. Pored razmjene znanja i iskustava sigiran sam da će doprinijeti unapređenju kvalifikovanosti ljudi koji rade na ovako odgovornim poslovima”, kazao je Šaranović.

Pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja u kantonu Sarajevo Mirsad Medić pohvalio je saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zaštite i spašavanja, ističući da je vježba dodatan prilog toj saradnji.

“Očekujem da naša saradnja u narednom periodu biti još intezivnija, jer prirodne nepogode ne poznaju granice”, istakao je Medić.

Milan Radović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje kazao je da je sistem provjeren na lokalnom nivou kroz štabnu vježbu koja je održana u Beranama, a na kojoj su učestvovali opštinski tim za zaštitu i spašavanje i područna jedinica Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a kao i sve relevantne službe koje bi bile uključene u realnim situacijama da se dešavaju požari.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Berane Milosav Korać istakao je da vježba teče planiranom dinamikom i da ga raduje brojnost učesnika.

On je saopštio da vježba obuhvata sve akcidentne situacije, a prvi put je demonstrirana i upotreba helikoptera u slučaju požara.

Na vježbi je ukupno 120 učesnika, sa šest vatrogasno – spasilačkih vozila, šest terenskih vozila za prevoz spasilaca i opreme, dva kvada, helikopter Bell 412 i avion air-tractor 802A, multifunkcionalni robotički sistem i dronovi.

Vježba je organizovana u okviru projekta RESCOMM – RESilient COMMunities (Otporne zajednice), koji se implementira u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a koji finansira Evropska unija.

Bonus video: