Rudović: Medijski zakoni su doneseni da bi Crna Gora imala nezavisan javni servis

Rudović je istakao i da su medijski zakoni doneseni i da bi država mnogo jače podržavala medijski sadržaj od javnog interesa, kao i da bi bili ojačani lokalni medijski emiteri

16812 pregleda 2 komentar(a)
Rudović, Foto: Atlantski savez Crne Gore
Rudović, Foto: Atlantski savez Crne Gore
Ažurirano: 04.07.2024. 16:31h

Medijski zakoni kojni su nedavno usvojeni doneseni su da bi Crna Gora imala nezavisan javni servis, saopštio je Neđeljko Rudović, generalni direktor Direktorata za medije pri Ministarstvu kulture i medija (MKM).

On je to kazao na drugom panelu na konferenciji "Informacioni ekosistem i borba protiv stranog uticaja i manipulacije informacijama (lokalna i regionalna perspektiva)" u Podgorici koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore (ASCG).

Drugi panel nosi naziv "Zakonodavstvo EU o informacionom ekosistemu - stanje u EU i implikacije na zemlje kandidate".

Rudović je istakao i da su medijski zakoni doneseni i da bi država mnogo jače podržavala medijski sadržaj od javnog interesa, kao i da bi bili ojačani lokalni medijski emiteri.

On je kazao da je pitanje da li Crna Gora može izvesti sama ono što je izvela Evropska unija (EU) Digital Service Act-om (DSA), jer nije siguran da li će kompanije dostavljati podatke Crnoj Gori.

On je rekao da bi najlakše bilo kad bi se zakoni EU odnosili i na zemlje kandidate.

Bakić: EU će biti veoma zahtjevna

Direktorica Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić kazala je da u izmjenama zakona i usklađivanju dokumenata koji dolaze kao evropska praksa Crna Gora mora biti brža.

"Moramo u nekom trenutku biti svjesni da unaprjeđujemo tekst koji se odnosi na standarde", poručila je ona.

Bakić je dodala da će EU biti veoma zahtjevna, jer već dobija pitanja o implementaciji DSA, a ni jedna članica ga nije implementirala.

Nikolić: Ne treba da čekamo da nam EU klikne crveno dugme

Direktorica Instituta za medije Crne Gore Olivera Nikolić ukazala je da je Evropa tek na početku primjene tih akata, a da Crna Gora ima prilično solidne zakone, ali da je problem u njihovoj primjeni.

"Nama je izgradnja institucionalnih kapaciteta neophodna da bismo postigli bilo šta na ovom, ali i na drugim poljima. Ne treba da čekamo da nam EU klikne crveno dugme, već moramo promišljati koje je najbolje rješenje. Skloni smo tome da transponujemo rješenja koja nam predlože, ne uklapajući ga u domaći kontekst", poručila je Nikolić.

Kuedevlieg: Crna Gora prije dvije godine imala naprednije medijske zakone nego neke članice EU

Ema Kuedevlieg, menadžerka politika Evropskog partnerstva za demokratiju ukazala je da je Crna Gora prije dvije godine imala naprednije medijske zakone nego neke članice EU.

Rudović: Poenta je sačuvati stabilnost društva i spriječiti toksične uticaje "da nas razore"

Rudović je ocijenio da je poenta sačuvati stabilnost društva i spriječiti toksične uticaje "da nas razore".

"Sve lažne adrese na društvenim mrežama su uspjele u širenju svog sadržaja", poručio je Rudović i naveo primjere broja vakcinisanih od kovida i morbila.

On je dodao da je DSA nastao iz kodeksa, a da ne postoje kazne za kršenje kodeksa.

"Postalo je jasno da se ratovi ne vode tenkovima i avionima, već se vode u online prostoru", poručio je generalni direktor Direktorata za medije.

Bakić: Vrlo je teško registrovati ekonomsku aktivnost blogera

Bakić je kazala da će AEM registrovati blogere, influensere...

Međutim, objasnila je da je vrlo teško registrovati ekonomsku aktivnost blogera, dok je u EU to mnogo lakše, te da institucije u ovom trenutku nemaju kapacitet da to izvrše.

Bonus video: