UCG i Skupština potpisali Memorandum o saradnji

"Današnje formalizovanje saradnje rezultat je zajedničkog prepoznavanja potrebe za intenzivnijom saradnjom i koordinacijom u oblasti digitalizacije i bezbjednosti", rekao je rektor UCG Vladimir Božović

4466 pregleda 0 komentar(a)
Klarić i Božović, Foto: Univerzitet Crne Gore
Klarić i Božović, Foto: Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore i Skupština potpisali su danas Memorandum o saradnji, saopšteno je iz UCG.

Memorandum, koji su potpisali rektor UCG-a, Vladimir Božović, i generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Klarić, "ima za cilj unapređenje saradnje u oblasti informacionih tehnologija, digitalizacije i vještačke inteligencije".

"Današnje formalizovanje saradnje rezultat je zajedničkog prepoznavanja potrebe za intenzivnijom saradnjom i koordinacijom u oblasti digitalizacije i bezbjednosti", rekao je Božović.

Dodao je da vjeruje da će saradnja značajno doprinijeti unapređenju kapaciteta obiju institucija.

"Jedna od ključnih oblasti saradnje je zajednička priprema i realizacija projekata koji se odnose na implementaciju digitalnih tehnologija, sa posebnim fokusom na unapređenje procesa u obrazovanju i administraciji", kazao je on.

UCG je početkom godine uspostavio "Inovacioni hab za sajber bezbjednost", budući da mu je, kao partnerskoj instituciji u okviru Asocijacije evropskih univerziteta "Ulysseus", pripala obaveza da razvija ovaj inovacioni centar.

"U rad ovog centra, koji je mjesto saradnje obrazovanja, nauke i inovacija kroz različite interaktivne programe, uključiće se i Skupština Crne Gore, bilo kroz podršku razvoja ili druge inicijative", kazali su iz UCG-a.

Takođe, fokus će, kažu, biti na razvoju naprednih softverskih rješenja u oblasti sajber bezbjednosti, primjene vještačke inteligencije i otvorenih podataka.

"Saradnja sa Univerzitetom Crne Gore omogućava nam da zajedničkim naporima unaprijedimo digitalne kapacitete naše zemlje. Ova partnerstva su od ključne važnosti za izgradnju sigurnije i tehnološki naprednije budućnosti za sve naše građane," izjavio je Klarić.

UCG je saopštio da će dodatne oblasti saradnje obuhvatiti promovisanje pozitivnih praksi u informacionoj bezbjednosti i primjeni vještačke inteligencije u akademskim i administrativnim funkcijama, kao i razmjenu znanja i iskustava kroz organizaciju zajedničkih edukacija i aktivnosti usmjerenih na podršku razvoju digitalne pismenosti i primjene digitalnih alata.

"Ovaj memorandum postavlja temelje za značajnu saradnju između Univerziteta Crne Gore i Skupštine Crne Gore, s ciljem unapređenja digitalnih kapaciteta i sigurnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: