Brod "Jadran" prvi put nakon pauze od pet godina zaplovio na svoj osnovni pogon - jedra

"Jadran" je danas isplovio iz Bara nazad u Tivat, a to je bila i prilika da posada ovog predivnog broda pod komandom kapetana korvete Ivana Lakovića, prvi put razvije svih 12 jedara na tri jarbola "Jadrana" i dio rute do Tivta, pređe onako kako to tom brodu najviše i priliči - jedrenjem

15379 pregleda 103 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran" danas je, prvi put nakon pauze od čak pet godina, zaplovio na svoj osnovni pogon - jedra.

Nakon što su na "Jadran" nedavno ugrađeni novi drveni elementi snasti i novi konopi u oputi na jarbolima, na brod su proteklih dana u Baru, vraćena i jedra.

"Jadran" je danas isplovio iz Bara nazad u Tivat, a to je bila i prilika da posada ovog predivnog broda pod komandom kapetana korvete Ivana Lakovića, prvi put razvije svih 12 jedara na tri jarbola "Jadrana" i dio rute do Tivta, pređe onako kako to tom brodu najviše i priliči - jedrenjem.

Ovo je inače, prvi put da je "Jadran" zajedrio još od 2019. godine kada je na krstarenju do Grčke i Turske ovaj brod posljednji put podigao svoja jedra.

Od tada do danas loše stanje starih drvenih elemenata snasti onemogućavali su "Jadran" da jedri.

To je prevaziđeno nakon nedavnog završetka ugradnje novih drvenih djelova snasti koje je po specijalnoj narudžbi izradila Kalafatska radionica "Bokovac" iz Bara, pa je "Jadran" danas konačno, opet u punom sjaju zajedrio i morem plovio nošen snagom vjetra.

Bonus video: