Đaci se spremaju za novu geografsku olimpijadu u Irskoj: Crna Gora će imati troje predstavnika

Takmičenje na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi se sastoji iz tri dijela, objasnili su iz MPNI

6824 pregleda 65 reakcija 0 komentar(a)
Počele pripreme za takmičenje, Foto: MPNI
Počele pripreme za takmičenje, Foto: MPNI

Crnogorski srednjoškolci pripremaju se za 20. Međunarodnu geografsku olimpijadu (iGeo 2024), koja će se održati od 19. do 24. avgusta 2024. godine u Mejnutu i Dablinu, u Irskoj, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Ovogodišnje izdanje iGeo-a okupiće timove iz 47 zemalja, a Crnu Goru će predstavljati Dajana Đuranović iz Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu, Iva Vučković iz Gimnazije Cetinje, i Bogdan Radulović iz Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” u Budvi.

Iz Ministarstva su naglasili da su organizacija i koordinacija priprema tima su u rukama Ispitnog centra.

Liderka tima je Seka Slavković iz Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” u Budvi, a njena zamjenica je Milica Čelebić, savjetnica za odnose s javnošću u Ispitnom centru.

Takmičenje na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi se sastoji iz tri dijela, objasnili su iz MPNI.

Jedan dio testa je esejskog tipa - takmičari moraju opisati procese na osnovu priloženih materijala, drugi dio je multimedijalni, a treći je terenski rada, odnosno kretanje i uvid stanja na terenu i predlaganje prostorno-planskih rješenja.

Za pripreme tima zaduženi su Miroslav Doderović i Dragan Burić sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Prethodne sedmice, od 20. do 24. juna 2024. godine, Crna Gora je bila domaćin šeste Balkanske olimpijade iz fizike, održane u Nikšiću. To takmičenje okupilo je oko 100 učesnika iz 12 zemalja, a olimpijadu je organizovalo Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, uz podršku Univerziteta Crne Gore, Prirodno-matematičkog fakulteta, Ispitnog Centra i kompanije Domen.

Crnu Goru je predstavljao tim od četiri učenika iz Gimnazije “Slobodan Škerović” Jovan Janković, Mihailo Babić, Nikša Bulatović i Andreja Popović, koji su postigli zavidne rezultate. Janković osvojio je srebrnu, dok su Popović i Babić bili zaslužili bronzane medalje. To je, saopšteno je ranije, najbolji rezultat koji je crnogorski tim ostvario od osnivanja Balkanske olimpijade iz fizike.

Bonus video: