Pod lupom zlostavljanje u Dobroti

Iz tužilaštva kažu da je otvoren izviđaj povodom navoda da je medicinski tehničar dva puta ošamario pacijentkinju, a ranije i više puta fizički zlostavljao. U Ministarstvu tvrde da su za taj slučaj saznali iz medija i izvještaja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda

37406 pregleda 41 reakcija 6 komentar(a)
Uprava “Dobrote” nije željela da sarađuje sa institucijom Ombudsmana, Foto: Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor
Uprava “Dobrote” nije željela da sarađuje sa institucijom Ombudsmana, Foto: Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je predmet povodom navoda o tome da je medicinski tehničar u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u tom gradu zlostavljao pacijentkinju, dok je nadležno Ministarstvo zdravlja zatražilo izjašnjenje uprave te zdravstvene ustanove.

Iz Ministarstva zdravlja, u odgovoru “Vijestima” kažu da su za taj slučaj saznali iz medija i od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, ali ne i od menadžmenta specijalne bolnice “Dobrota”.

“Povodom izvještaja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, u kojem se navodi da je medicinski tehničar više puta fizički zlostavljao pacijenta u ustanovi SB Dobrota, Ministarstvo zdravlja je odmah po dobijanju ovog akta, pisanim putem zatražilo izjašnjenje šta je menadžmet ove zdravstvene ustanove preduzeo kada je u u pitanju ovaj slučaj”, kazali su iz tog resora i istakli da su zatražili od bolnice da preduzme sve mjere i radnje iz njihove nadležnosti kako do takvih i sličnih događaja ne bi dolazilo.

Sa druge strane, iz ODT Kotor “Vijestima” su rekli da je u tom tužilaštvu formiran predmet na osnovu mišljenja Zaštitnika, kako bi se ocijenilo da li u radnjama nekog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“Predmet je u fazi izviđaja, zbog čega nismo u mogućnosti da Vam, a radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, odgovorimo do kojih smo saznanja došli, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza”, kazala je portparolka i državna tužiteljka Tijana Čelanović.

Medicinski tehničar Specijalne bolnice za psihijatriju dva puta je ošamario i više puta fizički zlostavljao pacijentkinju, ali uprava i zaštitnica prava pacijenata u “Dobroti” nijesu preduzeli ništa u vezi sa prijavama o mučenju, niti spriječili takva postupanja, objavile su “Vijesti” u utorak.

O posljednjem slučaju zlostavljanja pacijentkinje, koji se dogodio krajem decembra, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda obavijestila je medicinska sestra, zaposlena u bolnici. Tim Zaštitnika obišao je instituciju i razgovarao sa direktorom, zaposlenima, pacijentkinjom, ali je izostalo zvanično izjašnjenje bolnice, koja u više navrata tokom prethodnih pet mjeseci toj instituciji nije dozvolila ni uvid u spise predmeta.

Zaštitnik je, navodi se u mišljenju u koje su “Vijesti” imale uvid, zaključio da je postupanje medicinskog tehničara suprotno Zakonu o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica i da slučaj nije blagovremeno prijavljen, niti interno istražen.

Time je, tvrde, povrijeđeno pravo pacijentkinje na dostojanstvo i fizički i psihički integritet ličnosti iz člana 28 Ustava Crne Gore, odnosno član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ombudsman mišljenju ističe i da od 2017. godine preporučuje da bez odlaganja uspostavi protokol postupanja u slučajevima prijave navoda o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja i da ga se u praksi dosljedno pridržava. Sedam godina kasnije, protokol i dalje ne postoji.

Prema tvrdnjama pacijentkinje, medicinski tehničar tukao je do sada desetak puta, a posljednji slučaj zlostavljanja, o kojem je svjedočilo i osoblje, dogodilo se u decembru prošle godine.

Zaštitnik je od uprave u februaru traženo detaljno izjašnjenje povodom navoda iz pritužbe, dokumentaciju koja se odnosi na sprovođenje postupka u konkretnom slučaju, ali i u vezi sa ranijim prijavama u odnosu na medicinskog tehničara, kao i ishode postupaka. Kako Specijalna bolnica nije dostavila traženo izjašnjenje i dokumentaciju, Zaštitnik je u aprilu uputio urgenciju i napomenuo da se nepostupanje po zahtjevu Ombudsmana shodno zakonu smatra ometanjem rada te institucije koja o tome može upoznati viši organ, Skupštinu ili obavijestiti javnost, kao i da su organi dužni da sarađuju sa njima i pružaju im pomoć.

Zaštitnik je ponovo krajem aprila uputio dopis, na koji nije odgovoreno, a prilikom posjete ombudsmana kao Nacionalnog preventivnog mehanizma u junu ove godine, ponovo su od pravne službe zatražili neposredan uvid u službene spise i dokumenta.

“Međutim, i pored saopštavanja nadležnosti Zaštitnika povodom traženog, timu nije dato na uvid dokumentacija uz obrazloženje da je direktor SPB Dobrota na odmoru, i da nije spreman odgovor Zaštitniku”, piše u mišljenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Mišljenje je upućeno Ministarstvu zdravlja kao resoru zaduženom za nadzor nad radom bolnice, kako bi ukazali na ometanje rada Zaštitnika, ali i ODT Kotor, kako bi utvrdilo da li postoji krivična odgovornost medicinskog tehničara i drugih zaposlenih koji su znali, odnosno morali znati da se zlostavljanje dogodilo, a nijesu to prijavili.

Bonus video: