AZLP: U prvih šest mjeseci 2024. dato 59 saglasnosti za uvođenje video nadzora

"Zabilježeno je značajno interesovanje za ovu oblast kako predstavnika institucija, državnih organa, privrede, predstavnika medija ali i drugih zainteresovanih koji se bave poslovima obrade ličnih podataka"

3580 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prvih šest mjeseci ove godine Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) dala je 59 saglasnosti za uvođenje video nadzora, donijela 11 rješenja, sedamdeset odgovora na upite i pet mišljenja, saopšteno je iz AZLP.

Kazali su da je najveće interesovanje pokazano za uvođenje sistema video nadzora kao mjere zaštite lica i imovine, gdje AZLP na osnovu prateće dokumentacije izdaje Saglasnost za uspostavljanje video nadzora.

"U tom smislu, polugodišnji period obilježilo je i donošenje Rješenja o privremenoj zabrani obrade ličnih podataka putem sistema video nadzora javnih površina na teritoriji Glavnog grada Podgorica te opština Bar i Ulcinj odnosno donošenje Rješenja kojim je, do okončanja upravnog spora, omogućeno da se nadzor vrši bez upotrebe kamera koje imaju instalirano softversko rješenje za biometrijsko prepoznavanje lica", navodi se u saopštenju.

"Svijest o značaju prava na zaštitu ličnih podataka, kao izazova današnjeg društva iz dana u dan, jača što se i evidentira u radu Agencije za prvih šest mjeseci 2024. godine. Zabilježeno je značajno interesovanje za ovu oblast kako predstavnika institucija, državnih organa, privrede, predstavnika medija ali i drugih zainteresovanih koji se bave poslovima obrade ličnih podataka. Predstavnici medija su u tom duhu ukazivali i na situacije u kojima je došlo ili može da dođe do povrede prava na zaštitu ličnih podataka", piše u saopštenju.

Bonus video: