Srpski nacionalni savjet: Inicijativa polako ali sigurno vraća ćirilicu u državne institucije Crne Gore

Poručili su da je u vraćanju ravnopravnosti ćiriličnog pisma najmanje urađeno u "Ministarstvu prosvjete Crne Gore, instituciji koja bi trebala da na najkonkretniji način čuva identitetsko i kulturno nasleđe Crne Gore"

1837 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Inicijativa Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore da se uvaži ustavna ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma, polako ali sigurno vraća ćirilicu u državne institucije Crne Gore, saopšteno je danas iz tog savjeta.

"Podrška koju je Srpski nacionalni savjet dobio od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda bila je od izuzetnog značaja da se ćirilično pismo može ponovo vidjeti na državnim institucijama Crne Gore, saobraćajnim putokazima, a prisutna je i sve veća upotreba ćiriličnog pisma u štampanju književnih dijela najznačajnijih pisaca Udruženja književnika Crne Gore", ističe se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore koje potpisuje Momčilo Vuksanović, predsjednik.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta su dodali da su u prethodnom periodu ukazivanjem na nepoštovanje i neusklađenost sa Ustavnim normama pokazali, na neposredan i jasan način, povređivanje Ustavne garancije ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, sadržane u članu 13. st. 2. Ustava Crne Gore, na osnovu koje je, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda uputio preporuku svim državnim institucijama da u skladu sa svojim nadležnostima normativno urede i konretizuju Ustavnu garanciju o ravnopravnosti ćirličnog i latiničnog pisma.

"Kako ne postoji ni jedan razlog za potiskivanje i napuštanje ćirilice, ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni lingvistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki, i kako je ćirilica jedna od osnovnih odrednica ukupnog identiteta Crne Gore njeno napuštanje značilo bi prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno, odricanje od svog istorijskog nasleđa", piše u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

Poručili su da je u vraćanju ravnopravnosti ćiriličnog pisma najmanje urađeno u "Ministarstvu prosvjete Crne Gore, instituciji koja bi trebala da na najkonkretniji način čuva identitetsko i kulturno nasleđe Crne Gore".

"Srpski nacionalni savjet će nastaviti da kroz svoje aktivnosti insistiraju da ćirilično pismo u Crnoj Gori bude ravnopravno i u službenoj, a ne samo u mogućoj i dozvoljenoj upotrebi", zaključuje se u saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta.

Bonus video: