Inženjeri sa Mašinskog fakulteta izuzetno traženi na tržištu rada

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore za upis u studijsku 2024/25. godinu predviđeno je ukupno 150 mjesta, i to, samo po 50 mjesta na tri studijska programa: Mašinstvo, Drumski saobraćaj i Mehatronika

25631 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mašinski fakultet
Foto: Mašinski fakultet

Prema predviđanjima vodećih svjetskih stručnjaka inženjerstvo postaje profesija budućnosti. Procjenjuje se da će za pet godina zanimanje inženjera biti najtraženije u svijetu.. U takvom ambijentu, treba istaći činjenicu da studijski programi koji se izučavaju na Mašinskom fakultetu (Mašinstvo, Mehatronika i Drumski saobraćaj) predstavljaju izuzetno atraktivne oblasti inženjerstva koje prožimaju sve društvene i privredne sfere. Znanja inženjera sa Mašinskog fakulteta su multidisciplinarna i potrebna svim organizacijama bilo da su one privatne, državne, male, velike, proizvodne ili uslužne. Ako vas interesuju energetika, konstruisanje, proizvodno i uopšte industrijsko - poslovno inženjerstvo, saobraćaj, transport, mehatronika, robotika, vještačka inteligencija, obnovljivi izvori energije, električna vozila, energetska efikasnost, 3D modeliranje i štampanje …, ako ste kreativni, inovativni, preduzimljivi, želite da gradite bolju budućnost, onda je Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore pravi izbor za vas.

Mašinski fakultet
foto: Mašinski fakultet

Obrazovanje na Mašinskom fakultetu se odvija u ambijentu koji obezbjeđuje sigurno zaposlenje o čemu svjedoči i činjenica da se dugi niz godina, kroz program stručnog osposobljavanja, u kontinuitetu traži više od 150 inženjera ovih profila. Takođe, podaci sa tržišta rada ukazuju i da je tokom poslednjih deset godina konstantno veća tražnja od ponude za inženjerima koje školuje Mašinski fakultet.

Mašinski fakultet
foto: Mašinski fakultet

Diplome inženjera Mašinskog fakulteta su priznate u inostranstvu, pa je moguće kako nastaviti studije na prestižnim univerzitetima u svijetu, tako i ostvariti zaposlenje. Praksa je pokazala da studenti našeg fakulteta ne postaju samo dobri inženjeri, već i vrhunski menadžeri, vlasnici renomiranih privatnih kompanija, ljudi veoma uspješni u biznisu, koji obavljaju najodgovornije funkcije na lokalnom i državnom nivou.

Student Mašinskog fakulteta na međunarodnom takmičenju Start-up timova
Student Mašinskog fakulteta na međunarodnom takmičenju Start-up timovafoto: Mašinski fakultet

Mašinski fakultet na tri studijska programa na osnovnim studijama (Mašinstvo, Drumski saobraćaj i Mehatronika) studente dočekuje u savremeno opremljenim učionicama i laboratorijama u kojima se, kroz međunarodno uporedive i kompatibilne programe dostižu teorijski i praktični ishodi učenja i znanje koje je priznato kako kod nas, tako i u svijetu. Na fakultetu ćete sarađivati sa veoma posvećenim, dominantno mlađim akademskim osobljem sa međunarodno stečenim kompetencijama.

Mašinski fakultet
foto: Mašinski fakultet

Pored toga, široka mreža Ceepus i Erasmus + ugovora, ali i projekata, omogućava studentima da ostvare kako kratkoročne mobilnosti na poznatim univerzitetima u zemljama Evropske unije kao što su: Slovenija, Italija, Španija, Njemačka, Austrija i sl., tako i mobilnosti u trajanju od jednog ili dva semestra uz priznavanje položenih ispita na matičnom fakultetu i sticanje međunarodno priznatih sertifikata.

Studenti Mašinskog fakulteta na obuci - University of Girona, Spain
Studenti Mašinskog fakulteta na obuci - University of Girona, Spainfoto: Mašinski fakultet

Mašinski fakultet ima dugu tradiciju, ali s pažnjom prati i prilagođava se savremenim naučno-tehnološkim kretanjima u svijetu. Mašinski fakultet je samostalna univerzitetska jedinica od 1978. godine, izrastavši iz Mašinskog odsjeka Tehničkog fakulteta koji je osnovan 1970. godine. Tokom svoje istorije, kao jedini fakultet iz oblasti mašinstva u Crnoj Gori, dao je ogroman doprinos cjelokupnom razvoju Crne Gore. Povodom 50 godina studija mašinstva u Crnoj Gori, Mašinski fakultet je objavio Monografiju.

Studije su BESPLATNE i za upis se ne polaže prijemni ispit. Maturanti iz inostranstva imaju potpuno jednake uslove za upis i studiranje kao i maturanti iz Crne Gore.

.

Procedura upisa, kao i sistem rangiranja prijavljenih kandidata, definisani su Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore.

Prilikom dolaska radi upisa na fakultet, brucoše dočekuju njihove starije kolege koje im pomažu oko upisa i upoznaju ih sa sadržajima koje nudi Mašinski fakultet.

Više informacija o Mašinskom fakultetu možete naći na sledećim adresama:

Facebook: https://www.facebook.com/masinskifakultetucg

Instagram: https://www.instagram.com/masinski_fakultet_ucg

https://www.instagram.com/ds_mf_ucg?igsh=MTc3YmxucGczOWh4cw==

Youtube: https://www.youtube.com/@masinskifakultetpodgorica3063