Sindikat sudstava: Ustavni sud potvrdio da smo bili u pravu

"Ustavni sud Crne Gore jednoglasno je odlučio da ukine odredbu člana 31 Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa"

1894 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Sindikat sudstva Crne Gore
Foto: Sindikat sudstva Crne Gore

Nakon što je Sindikat sudstva Crne Gore podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti, Ustavni sud Crne Gore jednoglasno je odlučio da ukine odredbu člana 31 Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa (GKU), saopštio je predsjednik sindikata Dejan Đukić.

"Član 31 GKU-a sadržao je odredbu koja je bila diskriminatorna u odnosu na zaposlene koji nijesu članovi sindikata ili čiji sindikat nije član Sindikata koji je potpisnik GKU-a, jer im je onemogućavao ostvarivanje prava na uvećanje zarade po osnovu naučnog zvanja, kao i rješavanje stambenih potreba pod povoljnim uslovima", navodi on u saopštenju.

Podnoseći inicijativu za ocjenu ustavnosti, podsjeća, Sindikat sudstva je naglasio da je ta odredba suprotna pravu na slobodu sindikalnog organizovanja koje je prepoznato Konvencijom Međunarodne organizacije rada broj 97, a podrazumijeva kako pravo izbora sindikata, tako i pravo svakog radnika da ne bude član nijednog sindikata.

"Odredba člana 31 bila je diskriminišuća i u odnosu na sve sindikalne organizacije koje nijesu članice Reprezentativnog sindikata uprave i pravosuđa (RSUP), sa kojim je Vlada u februaru 2023. godine potpisala pomenuti Granski kolektivni ugovor, jer je ovim članom bila predviđena obaveza poslodavca da obezbjedi uslove za obavljanje sindikalnih aktivnosti samo za sindikalne organizacije koje su članice RSUP-a", dodaje Đukić.

"Sindikat sudstva Crne Gore ponovo podsjeća javnost da je on jedini reprezentativni sindikat za potpisivanje GKU-a za oblast sudstva, što je definisano i članom 185 Zakona o radu, koji jasno precizira da GKU u grani djelatnosti za državni organ zaključuju reprezentativni sindikat i Vlada", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: