"Podzemne garaže najviše bi doprinijele dostupnosti parkinga u Podgorici bez zauzimanja previše prostora"

Predsjednica Skupštine Glavnog grada se sastala sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj, v.d. načelnikom Službe komunalne policije i v.d. direktorom Uprave za inspekcije poslove

2733 pregleda 9 komentar(a)
Foto: podgorica.me
Foto: podgorica.me

Izgradnja podzemnih garaža najviše bi doprinijela povećanju broja dostupnih parking mjesta bez zauzimanja previše površinskog prostora, na čemu će nadležni organi temeljno raditi u narednom periodu.

To je konstatovano na sastanku predsjednice Skupštine Glavnog grada Jelene Borovinić Bojović sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj Ninoslavom Kaluđerovićem, v.d. načelnikom Službe komunalne policije Radenkom Radenovićem i v.d. direktorom Uprave za inspekcije poslove Brankom Kovačevićem.

Kako je saopštio lokalni parlament, oni su se sastali zbog učestalih pritužbi građana na nepropisno parkiranje u Podgorici, "a u susret definisanja dnevnog reda i organizacije predstojeće sjednice Skupštine Glavnog grada".

"Glavni grad nema dovoljno parking mjesta, što često dovodi građane do uzaludne potrage za slobodnim parkingom, pa su prinuđeni da se parkiraju na mjestima gdje to nije previđeno. Ovo rezultira ugrožavanjem sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju i još većom saobraćajnom gužvom u Glavnom gradu", navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović je rekla da je problem parkiranja složen i da zahtijeva koordiniranu akciju na više niova, utemeljenu na modernoj tehnologiji i održivoj politici, što je "ključno za dugoročno rješavanje ovog problema".

Kako je saopšteno, broj registrovanih vozila u Glavnom gradu prelazi 110 000, što izuzetno otežava pronalaženje slobodnog parking mjesta u glavnom gradu.

Kaluđerović je podsjetio da je u posljednjih nekoliko mjeseci izgrađeno više od 700 novih parking mjesta, ali da se istovremeno, u cilju trajnijeg rješenja problema, "sprovodi niz aktivnosti koje prate veoma kompleksne administrativne procedure" i ukazao na to da bi se izgradnjom podzemnih garaža obezbijedio znatno veći broj slobodnih parking mjesta.

Radenović je kazao da bi bilo potrebno reagovati u pravcu izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i da bi novim rješenjima trebalo veće nadležnosti povjeriti Komunalnoj policiji.

Sa navedenim se, kako je saopšteno, složio i Kovačević, koji je istakao da je ispred Uprave za inspekcisjke poslove predato pedesetak predloga izmjena propisa i iznio očekivanje da će se oni u narednom periodu uzeti u razmatranje.

Bonus video: