Vučković: Odnos Vrhovnog i Ustavnog suda nije „rivalski“, jer ih objedinjuje isti zadatak - zaštita prava

"Mi dijelimo isti zadatak, odnosno zajedno učestvujemo u jedinstvenom sistemu zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda", kazala je v.d. predsjednica Vrhovnog suda

3682 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vrhovni sud
Foto: Vrhovni sud

Odnos Vrhovnog suda i Ustavnog suda nije „rivalski“, jer ih objedinjuje isti zadatak - zaštita prava, poručila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković, na okruglom stolu „Primjena člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi Ustavnog i redovnih sudova u Crnoj Gori“, koji je organizovan uz podršku Kancelarije Savjeta Evrope i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

“Nakon skoro pet godina, tokom kojih smo imali Kovid-19, kao i nepotpun sastav Ustavnog suda i Vrhovnog suda, u prilici smo da obnovimo saradnju po pitanjima koja su obostrano značajna za oba suda. Prije svega to je primjena člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi Ustavnog i redovnih sudova u Crnoj Gori. Stoga, pozdravljam spremnost Ustavnog suda da aktivno učestvuje u pravosudnom dijalogu“, kazala je Vučković.

Podsjetila je, kako je saopštio Vrhovni sud, da se ustavni i zakonski osnov za određivanje odnosa Ustavnog i Vrhovnog suda nalazi u odredbama Ustava, o položaju tih dvaju državnih organa i odredbama Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore kojima se uređuju procedure pred Ustavnim sudom, posebno one o ustavnoj žalbi.

„U konačnom, mi dijelimo isti zadatak, odnosno zajedno učestvujemo u jedinstvenom sistemu zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda. Za razmatranje odnosa ova dva suda od posebne su važnosti odredbe Ustava Crne Gore o ličnim pravima i slobodama. O odnosu ustavnog i redovnog suda u funkciji ustavnosudske zaštite prava građana, podsjetiću na riječi sudije Saveznog ustavnog suda SR Njemačke, Hansa Joachima Jentscha, koji navodi da se ovdje mora tražiti 'partnerski odnos' u kome oba ova organa ostvaruju jedinstveni ustavni zadatak i društveni cilj - zaštitu ustavom zajamčenih prava građana“, navlea je Vučković.

"Odnos ova dva suda nije 'rivalski', jer ih objedinjuje isti zadatak koji ostvaruju - zaštita prava, odnosno vrijednosti koje jedno društvo tim pravom štiti. Upravo te vrijednosti nas obavezuju da omogućimo građanima kvalitetnu zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u najkraćem roku, naročito kada razgovaramo o pravu na slobodu i sigurnost iz Konvencije. Izvjesno je da smo saglasni da je primjena ovog Konvencijskog prava, odnosno njenih ograničenja, izazovna u predmetima teškog i organizovanog kriminala i da postoji potreba za jednakim razumjevanjem standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava", dodala je v.d. predsjednica Vrhovnog suda.

Kako je istakla, pravo na slobodu i sigurnost smatra se najvažnijim osnovnim ljudskim pravom. "Način na koji se ono u praksi štiti od strane redovnih sudova, a kako od strane Ustavnog suda, pitanje je koje nam ponekad otvara neke dileme. Kakav je uticaj odluka Ustavnog suda na sudsku praksu redovnih sudova, samo su neka od pitanja o kojima ćemo danas raspravljati uz učešće uvaženih eksperata", dodaje se.

Vučković je ukazala je i da od odnosa Ustavnog suda i redovnog sudstva zavisi stepen vladavine prava u demokratskoj državi.

"Taj zahtjev obavezuje ovu generaciju sudija da razgovaraju i razmjenjuju mišljenja o primjeni strazburške sudske prakse ne samo u krivičnim, već i u građanskim stvarima, zbog čega očekujem na kraju radnog sastanka da imamo datum za održavanje narednog Okruglog stola, posvećenog građanskom pravu“, zaključila je Vučković.

Bonus video: