MUP: Toplotni talas u Crnoj Gori, ponegdje i preko 40 stepeni, može doći do suša i požara

"Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti"

40798 pregleda 44 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na osnovu upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS) najavljeno je da će u narednom periodu, počev od 9.7.2024. godine, naše područje biti pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike u sklopu kog je i priliv tople vazdušne mase koja će uslovljavati veoma toplo vrijeme u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"Očekuje se da će se ovakva situacija nastaviti i tokom većeg dijela naredne sedmice. Ovaj toplotni talas usloviće visoke temperature vazduha koje će se u mnogim mjestima kretati od 37 do 40 stepeni Celzijusa a ponegdje i prelaziti 40 stepeni Celzijusa", ističe se u saopštenju.

Iz MUP su dodali da ova meteorološka situcija može da dovede do suša i izazivanja požara, pa podsjećaju da je na snazi naredba o zabrani paljenja vatre.

"Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: