Još čekaju odgovor Glavnog grada za pse

Građani uputili novi dopis zamjeniku gradonačelnice u vezi sa idejom o zbrinjavanju napuštenih životinja

3065 pregleda 6 komentar(a)
Sklonište još nije otvoreno za prijem novih pasa sa štencima, Foto: Privatna arhiva
Sklonište još nije otvoreno za prijem novih pasa sa štencima, Foto: Privatna arhiva

Nakon što više od sedam dana nisu dobili bilo kakav odgovor na njihovu inicijativu da se jedan od parkova za pse u naselju Tološi, u Podgorici, dok je na snazi zabrana u skloništu za napuštene životinje, koristi za zbrinjavanje pasa sa štenadima, građani Nikola Jočić, Goran Šćepanović i Aleksandar Saša Zeković uputili su juče novi dopis Luki Rakčeviću.

Zamjenika gradonačelnice Olivere Injac podsjetili su da su raniji dopis dostavili 1. jula, a u vezi sa činjenicom da je skloništu na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, zbog epidemije parva virusa, koji je smrtonosan za štenad, izrečena inspekcijska zabrana primanja novih pasa najmanje mjesec dana.

Prethodni dopis potpisali su Jočić i Zeković, a pozivu se, kako su naveli, pridružio i Šćepanović, koji je i odbornik (Pokret za promjene) u Skupštini Glavnog grada.

I tada su naveli da, na teritoriji Podgorice ima više prijava o napuštenim psima sa štencima, da azil ne može da ih primi, pa predlažu da se jedan od parkova za pse u Tološima žičanom ogradom predgradi u četiri ili više djelova, gdje bi potom bili smješteni psi sa štencima, “a o njima bi isključivo brinuli građani i volonteri koji tu dovedu pse”.

Kako su naveli, podgorička “Čistoća” podržala je tu ideju.

“Iznenađeni smo, neprijatno, Vašim ćutanjem i ignorisanjem ovog pitanja... Ukoliko cijenite da naš predlog nije dobar, da je neodrživ, mi nemamo problem da čujemo i uvažimo Vaše stajalište. Ali dužni ste onda ponuditi, prema javnosti, alternativu jer Glavni grad mora imati odgovarajuću strategiju za djelovanje, dakle rezervni plan koji se primjenjuje u okolnostima koje su sada aktuelne a kada su na stotine štenaca i desetine pasa nezbrinuti”, navode u dopisu.

Kako su dodali, “Glavni grad isplaćuje pozamašna sredstva za stvarne, ali i izmišljene ujede napuštenih i bezdomnih pasa i kod opštepoznate činjenice da je azil do daljnjeg zatvoren je u cjelini jedna neodgovorna poruka prema građanima”.

Bonus video: