Predstavnici savjeta pisali Milatoviću i Spajiću: Škole i vrtići u Budvi prebukirani, djece duplo više nego kapaciteta

"Organizacija nastave u smjenama u velikoj mjeri otežava funkcionisanje kako školama tako i djeci, remeti porodičan život, organizaciju slobodnog vremena i vanškolskih aktivnosti", navodi se u pismu. Ističu da ima puno djece sa stranog govornog područja, koja ne znaju naš jezik, što dodatno otežava nastavu i djeci i nastavnom kadru

11550 pregleda 81 reakcija 14 komentar(a)
Druga osnovna škola u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Druga osnovna škola u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Predstavnici Savjeta roditelja Osnovne škole "Druge osnovne skole" i Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša", JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje, kao i predškolske ustanove "Ljubica Jovanović Maše" uputili su otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, premijeru Milojku Spajiću i ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović zatraživši da se hitno riješi problem prebukiranosti školskih i predškolskih ustanova u Budvi, jer škole i vrtiće pohađa duplo više djece nego što su to prostorni kapaciteti.

“Godinama se već govori o prebukiranosti vaspitno obrazovnih ustanova u Budvi. Objekti su planirani za duplo manji broj učenika od onog koji je trenutno u školama. Priliv velikog broja stanovništva u Budvi najviše je pogodio upravo škole i djecu. Organizacija nastave u smjenama u velikoj mjeri otežava funkcionisanje kako školama tako i djeci, remeti porodičan život, organizaciju slobodnog vremena i vanškolskih aktivnosti”, navodi se u pismu dostavljenom “Vijestima”, a koje potpisuju Sandra Mrvaljević, predsjednica savjeta "Druga osnovna škola", Sanja Vilus, predsjednica savjeta OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša”, Jugoslava Marković , predsjednica savjeta JU “Ljubica Jovanović Maše” i Savjet roditelja Muzičke škole.

Kako se ističe OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" projektovana je za 1000 đaka, a prošlu školsku godinu je završilo 1720 đaka.

“Prostorni kapacitet je ukupno 47 učionica i jedna sala za fizičko vaspitanje. Ukupno 66 odjeljenja (po trenutnom stanju). OŠ "Druga osnovna škola" projektovana je za 900 đaka, a proslu školsku godinu je završilo 1800 đaka. Prostorni kapacitet je 27 učionica, dva kabineta i jedna sala za fizičko vaspitanje, a od septembra će u školi biti 66 odjeljenja (po trenutnom broju upisanih prvaka). Salu za održavanje fizičkog vaspitanja uglavnom koriste dva odjeljenja, a neka odjeljenja uopšte nemaju čas fizičkog vaspitanja u sali", navodi se u pismu.

Ističu da ima puno djece sa stranog govornog područja, koja ne znaju naš jezik, što dodatno otežava nastavu i djeci i nastavnom kadru.

"Jedan od pratećih problema je i nedostatak nastavnog kadra, poseban problem koji se direktno odražava na kvalitet nastave i usvojeno znanje”, ističe se u pismu.

Muzička škola, kako naglašavaju, je korisnik prostorija OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" i raspolaže sa 14 učionica na 627 đaka.

“Za izvođenje javnih nastupa nemaju adekvatnu prostoriju. U predškolskoj ustanovi “Ljubica Jovanović Maše” ukupan broj upisane djece se kreće oko 1500. Ukupno pet objekata, tri u gradskom jezgru, jedan u Petrovcu, jedan u Pržnu. Objekti u gradskom jezgru bilježe veliki broj upisane djece. Takođe i dolaznost u nekim grupama od septembra do juna bude veća i do 100 odsto od propisanog normativa. Pogotovo je alarmantno stanje u vaspitnoj jedinici "Novi vrtić", gdje većina grupa broji pomenutu dolaznost, tj. brojnost. Vaspitna jedinica "TQ", koja je ustupljena na korišćenje od Opštine Budva, se nalazi na drugom spratu zgrade, te samim tim predstavlja nenamjenski prostor za vrtić, sa jednim ulazom i izlazom. Imali smo slučaj kada se par puta aktivirao alarm u jednom dijelu te zgrade, pa su djecu na rukama zaposleni jednim stepenicama spuštali u prizemlje. Vaspitna jedinica Centralni vrtić je iz 1976. god. U svim ovim objektima je upisano i po tri puta više djece od preporučenih normativa”, ističu predstavnici roditelja budvanskih škola i vrtića.

Ističu da je trend rasta broja upisane djece otprilike počeo u svim jedinicama još prije četiri godine.

“Po zadnjem popisu Budva ima 27.000 (po prethodnom 19.218) stanovnika, od čega 21 odsto čine djeca. Trenutno postoji potreba za još jednom školom, a prema ovom rastu ubrzo će postojati i za drugom. Dakle, obje škole projektovanog kapaciteta 1.900 đaka na ukupnom nivou, opslužuju skoro 4,000 đaka. U skladu sa tim predlažemo da se napravi novi školski objekat u kom bi smjestili osnovnu školu, muzičku školu i predškolsku ustanovu. Ukoliko smatrate da bi bilo korisno oformiti radnu grupu, stojimo vam na raspolaganju. Nadamo se da ćete razumjeti naš prijedlog, i naći rješenje”, zaključuje se u pismu.

Bonus video: