U SMŠ “Braća Selić” u Kolašinu upisano više đaka nego lani

U junskom roku upisano 60 učenika, šest više nego prošle godine

2625 pregleda 1 komentar(a)
SMŠ “Braća Selić” Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
SMŠ “Braća Selić” Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Prvi razred kolašinske Srednje mješovite škole “Braća Selić” u junskom roku upisalo je 60 učenika, što je za šest više nego prošle godine.

Najviše, njih 21, bilo zainteresovano za gimnaziju, dvoje manje je upisano na smjer ekonomski tehničar, dok je u kombinovano odjeljenje kuvar konobar, nakon prvog upisnog roka, primljeno 20 đaka.

U toj ustanovi kažu da su zadovoljni brojem upisanih učenika, to jest činjenicom da se broj novoupisanih đaka povećao u odnosu na lani. Podsjećaju da će “s obzirom na to da su u prvom razredu dozvoljena tri odjeljenja po 28 učenika”, biti raspisan konkurs za upis i u avgustu.

Gradsku Osnovnu školu “Risto Manojlović” ove godine završilo je 66 đaka. Oni su se većinom odlučili da školovanje nastave u rodnom gradu, dok učenici iz seoskih škola, izuzimajući one iz Kraljskih Bara, uglavnom, upisuju srednje škole u Podgorici.

Iz resornog Ministarstva ranije su “Vijestima” kazali da se upisna politika u kolašinskoj srednjoj školi odvija po određenoj dinamici.

“Prema planiranoj upisnoj dinamici, škola dvije godine upisuje učenike na smjer ekonomski tehničar, pa dvije godine na smjer turistički tehničar. S obzirom na to da je ustanova školske 2021/2022. i 2022/2023. godine upisala učenike na smjer turistički tehničar, a 2023/2024. ekonomski tehničar, tako je i za školsku 2024/2025. tražen isti smjer (ekonomski tehničar), dakle po istom principu kao u prethodnom periodu”, tvrde iz tog resora.

Objašnjavaju da je tokom minule školske godine u kolašinskoj srednjoj školi “funkcionisalo po jedno odjeljenje u drugom i trećem razredu za učenike koji pohađaju smjer hotelsko-turistički tehničar i na smjeru ekonomski tehničar jedno odjeljenje”.

Bonus video: