Epilog slučaja šamaranja pacijentkinje u "Dobroti": Tehničaru dali otkaz, ali ne zbog zlostavljanja

Direktor Aleksandar Mačić odbija da objasni koje mjere i procedure su pokrenuli zbog događaja iz decembra prošle godine

37244 pregleda 2 komentar(a)
Mačić: Otkaz nema veze sa slučajem zlostavljanja, Foto: psihijatrijakotor.me
Mačić: Otkaz nema veze sa slučajem zlostavljanja, Foto: psihijatrijakotor.me

Direktor Specijalne bolnice za psihijatriju “Dobrota” Aleksandar Mačić tvrdi da je ta ustanova preduzela ono što je bilo moguće u datom trenutku u slučaju zlostavljanja pacijentkinje na liječenju, ali ne precizira koje su to mjere i procedure.

Prema nezvaničnim saznanjima, medicinski tehničar koji je krajem prošle godine dva puta ošamario pacijentkinju, a prethodno je, prema njenim tvrdnjama, fizički zlostavljao desetak puta, nedavno je dobio otkaz.

To je, u odgovoru “Vijestima”, potvrdio i Mačić. On, međutim, tvrdi da otkaz nema veze sa slučajem zlostavljanja, o kojem je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda nedavno upoznao Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru i nadležno Ministarstvo zdravlja.

“Tačno je da je tehničar dobio otkaz zbog razloga zbog kojih se dobija otkaz, nevezanih za pomenuti slučaj”, odgovorio je Mačić.

Medicinski tehničar Specijalne bolnice za psihijatriju dva puta je ošamario i više puta fizički zlostavljao pacijentkinju, ali uprava i zaštitnica prava pacijenata u “Dobroti” nijesu preduzeli ništa u vezi sa prijavama o mučenju, niti spriječili takva postupanja, objavile su “Vijesti” prošle sedmice.

O posljednjem slučaju zlostavljanja pacijentkinje, koji se dogodio krajem decembra, zaštitnika ljudskih prava i sloboda obavijestila je medicinska sestra, zaposlena u bolnici. Tim zaštitnika obišao je instituciju i razgovarao sa direktorom, zaposlenima, pacijentkinjom, ali je izostalo zvanično izjašnjenje bolnice, koja u više navrata tokom prethodnih pet mjeseci toj instituciji nije dozvolila ni uvid u spise predmeta.

Zaštitnik je, navodi se u mišljenju u koje su “Vijesti” imale uvid, zaključio da je postupanje medicinskog tehničara suprotno Zakonu o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno oboljelih lica i da slučaj nije blagovremeno prijavljen, niti interno istražen.

Time je, tvrde, povrijeđeno pravo pacijentkinje na dostojanstvo i fizički i psihički integritet ličnosti iz člana 28 Ustava Crne Gore, odnosno član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ombudsman u mišljenju ističe i da od 2017. godine preporučuje da bez odlaganja uspostavi protokol postupanja u slučajevima prijave navoda o mučenju i drugim oblicima zlostavljanja i da ga se u praksi dosljedno pridržava. Sedam godina kasnije, protokol i dalje ne postoji.

Prema tvrdnjama pacijentkinje, medicinski tehničar tukao je do sada desetak puta, a posljednji slučaj zlostavljanja, o kojem je svjedočilo i osoblje, dogodilo se u decembru prošle godine.

Mišljenje zaštitnika je upućeno Ministarstvu zdravlja kao resoru zaduženom za nadzor nad radom bolnice, kako bi ukazali na ometanje rada Zaštitnika, ali i ODT Kotor, kako bi utvrdilo da li postoji krivična odgovornost medicinskog tehničara i drugih zaposlenih koji su znali, odnosno morali znati da se zlostavljanje dogodilo, a nijesu to prijavili.

Iz ODT Kotor “Vijestima” su krajem prošle sedmice rekli da je u tom tužilaštvu formiran predmet na osnovu mišljenja zaštitnika, kako bi se ocijenilo da li u radnjama nekog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

U Ministarstvu zdravlja tvrdili su, odgovarajući na novinarska pitanja, da su za taj slučaj saznali iz medija i od Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, ali ne i od menadžmenta specijalne bolnice “Dobrota”.

“Povodom izvještaja zaštitnika ljudskih prava i sloboda, u kojem se navodi da je medicinski tehničar više puta fizički zlostavljao pacijenta u ustanovi SB ‘Dobrota’, Ministarstvo zdravlja je odmah po dobijanju ovog akta, pisanim putem zatražilo izjašnjenje šta je menadžmet ove zdravstvene ustanove preduzeo kada je u u pitanju ovaj slučaj”, kazali su iz tog resora i istakli da su zatražili od bolnice da preduzme sve mjere i radnje iz njihove nadležnosti kako do takvih i sličnih događaja ne bi dolazilo.

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) saopšteno je prošlog petka da su ozbiljno zabrinuti zbog zlostavljanja pacijentkinje u Specijalnoj bolnici za psihijatriju “Dobrota” u Kotoru. Apelovali su na Ministarstvo zdravlja i ODT Kotor da ozbiljno istraže postupanje kako medicinskog tehničara koji se sumnjiči za zlostavljanje, tako i direktora bolnice, zaštitnice prava pacijenata i drugog osoblja koje je učestvovalo u prikrivanju tog slučaja.

HRA je, saopštili su, juče povodom toga uputila pismo ministru zdravlja Vojislavu Šimunu i o slučaju obavijestila Evropski komitet za sprečavanje mučenja ili ponižavajućeg i nečovječnog postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Tvrdi da su sarađivali sa ombudsmanom

“Vijesti” su upravu bolnice pitale zbog čega zaštitniku nije dostavljeno izjašnjenje u vezi sa slučajem zlostavljanja i dozvoljen uvid u spise predmeta, Mačić je odgovorio da su “predstavnici ombudsmana bili u bolnici, obavili razgovore, imali uvid u ono što smo imali od dokumentacije, vezane za slučaj”.

Zaštitnik je od uprave u februaru tražio detaljno izjašnjenje povodom navoda iz pritužbe, dokumentaciju koja se odnosi na sprovođenje postupka u konkretnom slučaju, ali i u vezi sa ranijim prijavama u odnosu na medicinskog tehničara, kao i ishode postupaka. Kako nijesu odgovorili, zaštitnik je u aprilu uputio urgenciju i napomenuo da se nepostupanje po zahtjevu ombudsmana smatra ometanjem rada te instituciju, a krajem tog mjeseca još jedan dopis na koji takođe nije odgovoreno. Prilikom posjete zaštitnika kao nacionalnog preventivnog mehanizma u junu, ponovo je od pravne službe zatražen neposredan uvid u službene spise i dokumenta, što im nije omogućeno.

“Tačno je da je tehničar dobio otkaz zbog razloga zbog kojih se dobija otkaz, nevezanih za pomenuti slučaj”, tvrdi direktor SB “Dobrota”

Bonus video: