Bakić: Crna Gora nikad ništa nije dobijala na poklon, snažna, okupljena i ujedinjena može sve

Trinaesti jul je simbol naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, rekla je Milosava Bulatović

3694 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Povodom Dana državnosti, vijence na Spomen kompleksu na Brezi položile su delegacije Opštine Kolašin, UBNOR-a i antifašista i Vojske Crne Gore.

Crna Gora nikada ništa nije dobijala na poklon, pa je tako i svoju državnost platila krvlju svojih predaka, možda i najskuplje u Evropi, poručio je sa Breza predsjednk Opštine Petko Bakić

“Od Berlinskog kongresa, prije tačno 146 godina, Crna Gora ima svoju državnost, bez obzira što je unosila svoju nezavisnost u različite oblike državnih zajednica. Potvrdio je to i 13. jul 1941. godine, kad je baš u Crnoj Gori, maloj po teritoriji, a velikoj po slobodaskoj tradiciji, pokrenut masovni ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi. Slobodarski osjećaj crnogorskog naroda, vjekovna krvava borba za slobodu, pretočena 1878. godine u međunarodno priznanje, rezultirala je Trinaestojulskim ustankom", kazao je Bakić.

kolašin 13. jul
foto: Privatna arhiva

Kako je podsjetio, 13. jula 1941. godine antifašistička Crna Gora je zadivila čitavu Evropu.

Prema Bakićević riječima, “snažna, okupljena i ujedinjena Crna Gora može sve”.

“Podjele su nam uvijek donosile patnju i nemir. Zato se i danas, 83 godine kasnije, pitamo - kako smo i zašto smo izgubili snagu Trinaestojulskog ustanka. Svi mi zajedno moramo da damo veći doprinos da prevaziđemo razlike i podjele, da gradimo bolje i srećnije društvo na temeljima državnsti Berlinskog kongresa i trinaestojulskog antifašističkog ustanka", rekao je predsjednik Opštine, čestitajući sugrađanima praznik.

Milosava Bulatović, sekretarka UBNOR-a i antifaista Kolašina kazala je da se “porukom sa Breze nastavlja onaj 13. jul 1878. godine, kada je svijet ozvaničio državotvornost Crne Gore i živote svih generacija uzidane u državu”.

kolašin 13. jul
foto: Privatna arhiva

“Porukom sa Breze nastavja se i 13.jula 1941. godine, kada se taj isti svijet poklonio Crnoj Gori za opštenarodno 'Ne' fašističkoj sili, čija čizma jedino nije stigla na krš crnogorski. Zbog toga 13. jul ima istaknuto mjesto u istoriji i nacionalnom identitetu Crne Gore, jer njegova simbolika i značaj prevazilaze ostale datume. Taj dan nije samo datum i nije samo praznik, on je simbol naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti…Taj dan su su država i sloboda, dva amaneta, dvije ljubavi i dvije zakletve Crne Gore”, rekla je Bulatović.

U kulturno-umjetničkom programu učestvovali glumac Đorđije Tatić i pjesnik Nikola Šćepanović.

Bonus video: