Protest u Tivtu zbog nestanaka struje: "Mnogo uređaja ne radi, a mnogo namirnica moramo da bacimo"

Ugostitelj Marko Vujović, koji je prisustvovao protestu, novinarima je kazao da česti nestanci struje i najavljene nove restrikcije u Tivtu u toku špica turističke ljetnje sezone su privrednike natjerali da se okupe ispred Elektrodistribucije

9701 pregleda 60 reakcija 16 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Siniša Luković
Sa protesta, Foto: Siniša Luković

Nekoliko desetina privrednika i građana Tivta danas se okupilo ispred zgrade Crnogorskog elektrodistributivnog sustema (CEDIS) u tom gradu gdje su održali mirni protest zbog učestalih problema u elektrosnabdijevanju Tivta i brojnih nestanaka električne energije koji, kako su istakli, negativno utiču na svakodnevni život i turističku sezonu koja je u jeku.

Više tivatskih naselja u utorak je po nekoliko sati bilo bez struje, pa su ugostitelji imali velike štete kada je u pitanju hrana, posebno termolabilne namirnice koje su morali baciti.

Ugostitelj Marko Vujović, koji je prisustvovao protestu, novinarima je kazao da česti nestanci struje i najavljene nove restrikcije u Tivtu u toku špica turističke ljetnje sezone su privrednike natjerali da se okupe ispred Elektrodistribucije.

"Suočeni smo sa temperaturama od 40 i više stepeni. Jednostavno je nemoguće raditi bez osnova, a to je struja", kazao je Vujović, dodajući da su ugostitelji morali da bace i štetuju veću količinu termolabilnih namirnica, a osoblje u lokalima, posebno ono u kuhinjama, teško funcioniše u neklimatizovanim i neventilisanim radnim prostorijama.

Naglasio je da su mnogi tivatski ugostitelji podnosli pritužbe Elektroprivredi, kao i zahtjeve za nadoknadu štete zbog oštećenihi uništenih elektro-uređaja izazvanih nestancima struje, ali odgovore nikada nisu dobili.

"Jednom prilikom smo predali zahtjev zbog uređaja koji su nam 'pocrkali', ali nikad nismo dobili odgovor. Privrednici pokušavaju da se udruže i podnesu zajedničku tužbu. Mnogo uređaja ne radi, a mnogo namirnica moramo da bacimo. Ako pet sati nemate struje, to su veliki gubici", rekao je Vujović.

Kako se čulo, zbog aktuelne neprihvatljive i za jednu turističku destinaciju neprihvatljive situacije sa nestabilnim i nepouzdanim elektrosnabdijevanjem, pojedini ugostitelji planiraju da kupe agregate, ali mnogi nemaju prostor za njihovo postavljanje.

"Došli smo stoga da nadležnima skrenemo pažnju na naš problem i očekujemo konkretan predlog. Barem da nam najave kad nestaje struja kako bismo mogli bolje da se organizujemo", zaključio je Vujović.

Protestu su prisustvovali brojni ugostitelji, frizeri i drugi građani, svi sa zajedničkim ciljem da se što prije riješi problem učestalih nestanaka struje koji ometaju normalno funkcionisanje u svim privrednim djelatnostima i aspektima života Tivćana.

Bonus video: