Centar za afirmaciju RE populacije organizuje tri akcije čišćenja u naredna tri mjeseca

Koordinatorka projekta Aleksandra Božović kazala je da su odabrali tri lokacije koje će očistiti – park šumu Trebjesa, obale rijeke Bistrice, kao i Slano jezero

1625 pregleda 0 komentar(a)
Predstavljanje projekta, Foto: Svetlana Mandić
Predstavljanje projekta, Foto: Svetlana Mandić

Nevladina organizacija (NVO) „Centar za afirmaciju RE populacije“ (CAREP) iz Nikšića odlučila je da tokom tri naredna mjeseca organizuje tri akcije čišćenja, tri različita lokaliteta, kako bi skrenuli pažnju na lošu ekološku sliku grada.

Akcije realizuju u sklopu projekta „Kad dođeš-ponesi, kad odeš-odnesi“, koji traje tri mjeseca i ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju očuvanja životne sredine, kao i ukazivanje na ugrožene lokalitete u gradu.

„Željeli smo da ovim projektom pošaljemo poruku građanima da moramo da vodimo računa da prostor nakon našeg boravka u prirodi ostane čist“, kazao je predsjednik CAREP-a Nardi Ahmetović, prilikom predstavljanja pomenutog projekta.

Koordinatorka projekta Aleksandra Božović kazala je da su odabrali tri lokacije koje će očistiti – park šumu Trebjesa, obale rijeke Bistrice, kao i Slano jezero.

donesi ponesi, akcija čišćenja
foto: Svetlana Mandić

„Cilj projekta je čišćenje odabranih lokaliteta u opštini Nikšić i podizanje građanske svijesti o bitnosti čistoće životne okoline i odlaganja otpada kroz volonterske akcije i edukativne radionice, kao i smanjenje distance između pripadnika romsko-egipćanske i većinske zajednice zajedničkim učešćem u projektnim aktivnostima“, kazala je Božović.

Istakla je značaj pomenutih lokacija i podsjetila da je u izvještaju Evropske unije za 2022. godinu navedeno da se u Crnoj Gori „za pola godine desio 101 slučaj ilegalnog odlaganja smeća, od kojih je pravno riješeno manje od pola“, da je u Nikšiću 30 divljih deponija, da su ugroženi kulturno-istorijski lokaliteti i da Crna Gora polako gubi status ekološke države.

Nakon predstavljanja projekta, uslijedila je prva akcija – čišćenje park šume Trebjesa, u dijelu kod Trebješke ulice.

Projekat „Kad dođeš-ponesi, kad odeš-odnesi“ je finansiran u okviru javnog poziva Zero Waste Montenegro i Agenciija za zaštitu životne sredine u sklopu grant šeme kroz projekat ,,Za čistiju Crnu Goru" u okviru FEF OSC PUMP MONTENEGRO 2024 i u sporazumu o finansijskoj podršci sa odlukom Ambasade Francuske.

Bonus video: