Sredili sedam kutaka u Nikšiću: Duh komšijskog zajedništva

Učesnici obuke su ukazali na problem upravljanja otpadom i snimili kratke poruke, a zatim su svi zajedno, uz učešće stanara, sredili kutke – po dva u Ulici Pete proleterske i na šetalištu od Muzičke škole do Gimnazije, i po jedan na šetalištu Vita Nikolića, u Ulici Vuka Karadžića, i u dvorištu Doma za studente i učenike "Braće Vučinić"

11435 pregleda 50 reakcija 6 komentar(a)
Detalj sa realizacije projekta, Foto: NVO Optimisti
Detalj sa realizacije projekta, Foto: NVO Optimisti

Nevladina organizacija (NVO) "Optimisti", koju čini grupa kreativaca iz Nikšića riješena da unaprijedi status mladih u gradu u kojem žive, odlučila je da mlađoj generaciji pokaže, a starije podsjete da duh komšijskog zajedništva pa su tokom projekta "Digitalna mjesna zajednica" zajedničkim snagama sredili sedam kutaka u gradu.

Prvo su, kako je objasnio Boško Milović, za 15-ak mladih ljudi organizovali obuku o izradi video formata, scenarija, svjesni da mladi danas najčešće komuniciraju preko video formi.

Učesnici obuke su ukazali na problem upravljanja otpadom i snimili kratke poruke, a zatim su svi zajedno, uz učešće stanara, sredili kutke – po dva u Ulici Pete proleterske i na šetalištu od Muzičke škole do Gimnazije, i po jedan na šetalištu Vita Nikolića, u Ulici Vuka Karadžića, i u dvorištu Doma za studente i učenike "Braće Vučinić".

"Prvo smo krenuli od aktivizma kroz video. Mladi su tokom obuke ukazivali na probleme i svi su se na kraju odlučili na problem sa otpadom. Sređivanje kutaka je podrazumijevalo kupovinu mobilijara, poput klupa i kanti za otpatke, izradu murala, novih košarkaških tabli. U akciju 'Moj kutak' uključili su se i stanari Doma učenika i studenata, kao i izviđačke čete 'Tibor' i 'Skitač'. Sve što su stanari zgrada gdje smo sredili te kutke tražili, mi smo pokušali da im obezbjedimo i da zajedno to napravimo", kazao je Milović prilikom predstavljanja rezultata realizovanog projekta.

Milović
Milovićfoto: Svetlana Mandić

Ana Milović Jasikovac je istakla zadovoljstvo što su projektom uspjeli da probude komšijski duh zajedništva.

"Kroz akcije 'Moj kutak' nekako se pospješio taj osjećaj koji smo odavno izgubili, komšijskog, zajedničkog rada, pogotovo kod mladih koji i ne znaju kako su nekada komšijske veze bile jake i kako se zajednički radilo. Tokom ovih akcija nekako je taj duh komšiluka živnuo – zajedno su radili i mladi i stariji, a mladi su shvatili šta je to zajednica, šta je to društveno, zajedničko. Pojedini od njih su se prvi put angažovali da urade nešto u komšiluku i zbog toga smo posebno ponosni", kazala je Milović Jasikovac.

Milović Jasikovac
Milović Jasikovacfoto: Svetlana Mandić

Prema njenim riječima cilj im je bio da postaknu mlade da promišljaju o javnim prostorima gdje provode slobodno vrijeme, kakav je kvalitet tog prostora, kao i da li sami mogu da urade da ga oplemene i učine ljepšim.

"Upravo to su uradili učesnici projekta – potrudili se da idejama i zajedničkim radom daju doprinos da njihov kutak bude ljepši", istakla je Milović Jasikovac.

"Optimisti" najavljuju nove projekte – otvaranje prostora za mlade i časopis koji će izlaziti tromjesečno.

Projekat "Digitalna mjesna zajednica" je realizovan u sklopu projekta "Jačanje civilnog društva za podršku socio-ekonomskom razvoju Crne Gore" koji finansira Evropska unija, kofinansira Ministarstvo javne uprave, a implementira Help i NVO "Juventas".

Bonus video: