Pljevlja: Vodovod ukinuo dnevne restrikcije potrošačima u naseljima Guke i Moćevac

"Gubici na mreži zastupljeni su u velikom procentu zbog dotrajalosti-starosti mreže, zatim određen broj nelegalnih priključaka nesavjesnih pojedinaca koji pričinjavaju nemjerljivu štetu cjelokupnom sistemu vodosnabdjevanja i zajednici", rekli su iz Vodovoda

6597 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Preduzeće Vodovod ukinulo je dnevne restrikcije u vodosnabdijevanju potroča u pljevaljskom naselju Guke i visokoj zoni u naselju Moćevac, nakon što su nedavnno detektovali i otklonili više kvarova na mreži, koji su dominantno uticali na velike gubitke na mreži.

Gubici na mreži, tvrde u Vodovodu, u velikom procentu su posledica dotrajalosti vodovodne mreže i nelegalnih priključaka “nesavjesnih pojedinaca koji pričinjavaju nemjerljivu štetu cjelokupnom sistemu vodosnabdjevanja i zajednici”. Preduzeće je u saradnji sa osnivačem Opštinom Pljevlja krenula u detekciju kvarova i gubitaka na vodovodnoj mreži.

Na osnovu pristiglih ponuda angažovano je preduzeće “PAN INŽENJERING” koje je za pet dana zajedno sa radnicima Vodovoda detektovala brojne kvarove na mreži.

“Nakon ovih intervencija gubici na distributivnoj mreži u naselju Guke (vodovodni sistem Bogiševac) smanjeni za čak 8-10 litara u sekundi, što je automatski uslovilo prestanak dnevnih restrikcija kojima su posebno pogođeni mještani naselja Guke i visočije kote naselja Moćevac koji se vodom snabdjevaju sa vodoizvorišta Jugoštica. Narednih 5 dana angažmana firme iz Čačka u saradnji sa stručnim ekipama”Vodovod” uticala je da se gubici smanje za još 5-6 1itara u sekundi, što znači da su se organizovanom akcijom detekcije i otklanjanja kvarova u periodu 24.6. – 16.07.2024. gubici na mreži u naselju Guke smanjili u prosjeku za 14 litara u sekundi, što je već u ovom trenutku uslovilo prestanak restriktivnog režima snabdjevanja potrošača ovog naselja čak i u noćnim terminima”, tvrde u Vodovodu.

Direktor Vodovoda Mladen Jećimović kazao je da je Opština Pljevlja odlučila da nastavi sa prijektom detekcije velikih gubitaka na mreži, s obzirom da je pilot projekat dao izvanredne rezultate.

“Za krajnji cilj imaćemo što veći procenat smanjenja gubitaka na mreži”, kazao je Jaćimović.

Menadžment “Vodovoda” ističe da je veliki broj problema sa kojima se suočava ovo preduzeće nastajao i gomilao se godinama te da će za njihovo rešavanje osim ogromnog truda biti potrebno i određeno vrijeme kako bi se osjetili efekti pravilnog poslovanja.

„Pored najbolje namjere i velikog truda Društvo ne može uticati na nepovoljnu hidrometeorološku situaciju. Period suše u kom se trenutno nalazimo stavlja nas pred novi izazov kako održati sistem vodosnabdjevanja stabilnim kada su izdašnosti izvorišta iz pravca Jugoštice, Breznice 1 Odžaka na svom minimumu”, kazao je Jaćimović apelujući na sugrađane da namjenski troše vodu da ne bi ulazili u restriktivne režime snabdjevanja vodom kojima se pristupa samo u slučajevima kada nema drugih rešenja.

Bonus video: