Roditelji na mukama zbog manjka vaspitača u dežurnim vrtićima u Podgorici

Iz Ministarstva poručuju da prate situaciju u vezi s odustvom vaspitača, ali i u odnosu na ostale pritužbe roditelja tokom ljeta

11026 pregleda 12 komentar(a)
Više desetina zaposlenih na bolovanju u podgoričkim vrtićima (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Više desetina zaposlenih na bolovanju u podgoričkim vrtićima (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Pojedini zaposleni, preko ljeta, u dežurnim jedinicama podgoričkih vrtića praktikuju “planirana bolovanja” i unaprijed znaju koliko će biti bolesni, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Više roditelja se prethodnih dana obratilo redakciji tvrdeći da situacija u dežurnim ustanovama nije dobra, da vaspitači odlaze na bolovanja, da djeca moraju da se privikavaju na nova lica, ali i da su grupe velike, a da dežurni objekti često nijesu blizu svim roditeljima...

Iz Ministarstva su odgovorili da prate situaciju u državnim vrtićima u Crnoj Gori, s obzirom na to da su imali pritužbe od roditelja na prebukiranost, na to da su jedinice dosta udaljene, ali i na činjenicu da je dosta vaspitača na bolovanju.

Iz MPNI su za “Vijesti” kazali da, kada je u pitanju otvaranje bolovanja zaposlenih, u dvije najveće predškolske ustanove “Đina Vrbica” i “Ljubica Popović” tokom jula mjeseca na bolovanju je 50, odnosno 30 zaposlenih.

“Nažalost, pojedini zaposleni praktikuju ‘planirana bolovanja’ i unaprijed znaju koliko će biti bolesni. Ipak, trenutnim sistemskim rješenjima po pitanju kontrole bolovanja, ukoliko ljekar otvori bolovanje i izda akt, mogućnosti za reagovanje zakonski su prilično sužene. Imajući u vidu da je zloupotreba bolovanja sistemski problem, neophodno je zajedničkim djelovanjem pristupiti njegovom rješavanju. Iz tog razloga, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obratilo se Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu zdravlja kako bi zajednički osmislili i realizovali model kontrole bolovanja zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama”, kazali su iz Ministarstva, na čijem je čelu Anđela Jakšić-Stojajnović.

Oni tvrde da se sistem dežurstva u javnim predškolskim ustanovama godinama unazad uspješno primjenjuje tamo gdje se iskaže potreba.

Iz MPNI tvrde da vaspitno-obrazovni rad teče u kontinuitetu i ne prekida se ni tokom ljetnjih mjeseci, a vaspitne jedinice su otvorene svim radnim danima u periodu od 6 do 17 časova.

Kako su objasnili, jedina razlika ogleda se u organizaciji rada tokom mjeseca jula i avgusta, kada se na temelju iskazanog interesovanja roditelja za boravak djece u vrtićima tokom tih mjeseci i potrebe da se ispoštuju zakonske norme o korišćenju prava na godišnje odmore, otvara manji broj vrtića.

“Na osnovu broja prijavljene djece, vrši se odabir vaspitnih jedinica koje će na osnovu svojih kapaciteta i teritorijalne bliskosti matičnim jedinicama, primiti djecu tokom perioda jula i avgusta”, objašnjavaju iz tog resora.

Iz Ministarstva tvrde da je “kvalitet vaspitno-obrazovnog rada i posvećenost vaspitača na jednakom nivou i ne opada, već pokazuje tendenciju ka stimulativnom uticaju na sveobuhvatni dječji rast i razvoj.”

Na pitanje “Vijesti” o povećanju resursa tokom ljeta iz MPNI su kazali da prate situaciju na terenu i da se po potrebi broj dežurnih jedinica poveća.

“U odnosu na povećanje resursa ukazujemo na činjenicu da su ljetnji mjeseci vrijeme kada većina zaposlenih koristi godišnje odmore koji su njihovo zakonom garantovano pravo. Dakle, zaposleni ostvaruju svoje pravo na godišnji odmor u skladu sa Zakonom o radu i Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete. Svakodnevno se prati situacija na terenu kako bi se, ukoliko postoji mogućnost, proširio broj dežurnih jedinica.”

Iz MPNI su kazali da su roditelji do sada najveće nezadovoljstvo iskazali zbog toga što su dežurne jedinice dalje od onih u koje inače vode djecu.

“Do sada se roditeljsko nezadovoljstvo manifestovalo većinom u vezi s činjenicom da su dežurne jedinice ipak udaljenije od onih u koje redovno vode djecu, ali i za rotacije vaspitača usljed odsustava (zbog organizacije zaposlenih i odsustava), tako da nekada, ali zaista rijetko i kratko, djeca borave kod drugih vaspitača. Jako je bitno naglasiti da su sva djeca koja su prijavljena za dežurstvo, čak i nakon predviđenog roka za prijavu, primljena, te da nijedno dijete nije niti vraćeno niti odbijeno.”

Iz Ministarstva su najavili “intezivan rad na velikim infrastrukturnim projektima koji će umnogome rasteretiti prostorne kapacitete vrtića, a samim tim stvoriti kvalitetnije uslove za boravak najmlađih. U planu je izgradnja vrtića na Starom aerodromu, Zlatici, Bloku 35 i 36, Siti kvartu, Baru, Ulcinju, Tivtu, Nikšiću, Zeti, Beranama i Plavu”.

Iz MPNI tvrde da su “javne predškolske ustanove su uvijek spremne na konstruktivne sugestije, ali da one moraju polaziti od realnih parametara i mogućnosti”. Poručuju i da su “roditeljski predlozi, sugestije i primjedbe uvijek dobrodošle, te se kroz ravnopravan i usklađen partnerski odnos s roditeljima unapređuje vaspitno-obrazovni kontekst za svu djecu”.

Tvrde da se čak i u specifičnim situacijama, koliko to mogućnosti dozvoljavaju, izlazi u susret svakom roditeljskom zahtjevu, “ali uvijek vodeći računa da vaspitno-obrazovni proces, ali i prava djece i zaposlenih budu ispoštovana”.

Bonus video: