Mještani više naselja u Podgorici i Zeti žale se na suve slavine: Sunce prži, a vode ni za lijek

Direktor podgoričkog Vodovoda kaže da je povećana potrošnja zbog zalivanja, ali i da ekipe tog preduzeća čine sve da otkriju i kazne nelegalne potrošače

12374 pregleda 23 reakcija 13 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Potrošaći više podgoričkih naselja, prigradskih, ali i onih u užem gradskom jezgru, kao i dijela opštine Zete koje je još pod nadležnošću preduzeća Vodovod i kanalizacije Podgorica, tvrde da danima nemaju vodu.

“Već danima, u vrijeme ovakvih temperatura, naše slavine su suve. Gradska voda stigne tek oko ponoći i pritisak je takav da se ni ruke ne mogu oprati. Takvo je stanje već godinama tokom ljetnjih mjeseci, a ovog ljeta je potpuna katastrofa. Dio komšija ima svoje bunare, ali je pitanje dana kad će i oni dotaći mulj, dok mi ostali kupujemo vodu i za piće i za higijenu”, kazala je “Vijestima” mještanka Mahale, u Opštini Zeta.

I mještani Lješanske nahije imaju problem sa slabim prritiskom, ali i čestim nestancima vode.

Predsjednik Odbora građana Lješanske nahije za koordinaciju sa podgoričkim Vodovodom Predrag Kažić “Vijestima” je kazao da se mještani “zbog problema sa vodom osjećaju jako ugroženo”. Prema njegovim riječima, mještani zbog toga, danas, organizuju zbor tokom kojeg će odlučiti o daljim koracima.

“Na zboru ćemo odlučiti o sljedećim koracima kako bismo zaštitili naša ljudska prava. Pozvali smo predstavnike Vodovoda. Nemamo odgovore na neka veoma bitna pitanja, a koja nam nijesu jasna. Neki djelovi Lješanske nahije, zadnjih deset dana, nemaju ni kapi vode”, rekao je Kažić.

Direktor podgoričkog Vodovoda Aleksandar Nišavić kazao je “Vijestima” da predstavnici tog preduzeća “zbog prethodno preuzetih obaveza nijesu u mogućnosti da dođu na zbor”.

“U Lješanskoj nahiji postoji izražen problem neracionalne potrošnje, odnosno zalivanja. Sve tri pumpe su u pogonu, dotok je povećan za 46 procenata, ali je potrošnja, zbog zalivanja, uvećanja”, rekao je Nišavić, dodajući da su “u konstantnoj komunikaciji sa predstavnicima mjesne zajednice, sa kojima preduzimaju sve mjere u skladu sa mogućnostima i nadležnostima”.

Mještanka Zete kazala je “Vijestima” da, ove godine, “više nego ikad imaju problem sa ilegalnim priključicma”.

“Već godinama kuburimo sa ovim problemom, ali smo, do ove godine, imali razumijevanje od ‘Vodovoda’ i kad bismo problem prijavili, znali bi kako da reaguju i ko je to ko je nelegalno priključen na mrežu. Problem bi bio za dan riješen nakon izlaska njihovih ekipa na teren. Ove godine, sa dežurnih telefona podgoričkog Vodovoda, upućuju nas na Opštinu Zeta iz koje nas ponovo upučuju na podgorički Vodovod i tako u krug. Svakako, ovaj problem mora biti riješen trajno, jer smo svjesni da pojedini zbog poljoprivrednih zasada imaju nelegalne priključke i ne žele da plate potrošenu vodu, ali zbog toga ispaštamo samo mi”, rekla je ona.

Nišavić je kazao da Vodovod organizuje akcije otkrivanja “nelegalnih potrošača”.

“... I koristi sve mehanizme za sankcionisanje istog. Molimo, potrošače da nelegalno potrošnju prijave na naše dežurne brojeve”, kazao je Nišavić.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako će stanovnicima Bloka V, u Podgorici, olakšati problem sa slabim pritiskom vode, Nišavić odgovara da Vodovodod ažurno rješava sve prijavljene probleme.

“Sve kvarove potrošači mogu prijaviti na broj telefona 440 339. Ukoliko je riječ o instalacijama za koje je nadležan Vodovod, ekipe će u najkraćem roku izaći na teren da intervenišu”, zaključuje Nišavić.

Bonus video: