Popa: Efikasno tužilaštvo presudno važno za ubrzanje EU integracije

U saopštenju se navodi da su se Marković i Popa saglasili da će saradnja Državnog tužilaštva i EU biti nastavljena i u narednom periodu u cilju dostizanja međunarodnih standarda u funkcionisanju državnotužilačke organizacije

4822 pregleda 2 komentar(a)
Oana Kristina Popa u posjeti Miloradu Markoviću, Foto: Vrhovno državno tužilaštvo
Oana Kristina Popa u posjeti Miloradu Markoviću, Foto: Vrhovno državno tužilaštvo

Efikasno i odgovorno tužilatvo od presudne je važnosti za zaštitu vladavine prava i ubrzanje puta Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), poručila je odlazeća ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa u razgovoru sa vrhovnim državnim tužiocem (VDT) Miloradom Markovićem.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, Marković je Popu primio u oproštajnu posjetu.

Popa je podsjetila da je prilikom prvog susreta sa Markovićem pozdravila njegovu riješenost da intenzivira ključne reforme u Državnom tužilaštvu.

"Efikasno i odgovorno tužilatvo od presudne je važnosti za zaštitu vladavine prava i ubrzanje puta Crne Gore ka EU", poručila je Popa.

U saopštenju se navodi da su se Marković i Popa saglasili da će saradnja Državnog tužilaštva i EU biti nastavljena i u narednom periodu u cilju dostizanja međunarodnih standarda u funkcionisanju državnotužilačke organizacije.

Marković je istakao da je pozitivan Izveštaj o procjeni ispunjenosti privremenih merila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) potvrda opredijeljenosti državnotužilačke organizacije da ostvaruje konkretne i efikasne rezultate u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala.

"Time smo ostvarili jedan od ciljeva, a koji nas istovremeno obavezuje da nastavimo sa ostvarivanjem vidljivih rezultata i reformama koje će doprinijeti da Državno tužilaštvo, kao institucija, funkcioniše po standardima EU", kazao je Marković.

Sastanku je, kako je saopšteno, prisustvovao i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Bonus video: