Najavili krivičnu prijavu protiv tužioca Šoškića zbog pokušaja zastrašivanja i kriminalizacije novinara

"Ova konferencija za štampu treba da bude poziv svim građanski opredijeljenim ljudima, a prije svega političkoj opoziciji u Crnoj Gori. Tražimo od njih da se pokrene postupak smjene tužioca Šoškića, Novovića i predsjednice Vrhovnog suda", poručio je Popović

5719 pregleda 5 komentar(a)
Sa današnje pres konferencije, Foto: Media biro
Sa današnje pres konferencije, Foto: Media biro

Dio novinara koji su, kako tvrde, targetirani u dijelu Prijedloga za produženje pritvora bivšem GST Milivoju Katniću koji je napisao tužilac Miloš Šoškić u narednim danima podnijeće krivičnu prijavu protiv tužioca zbog nezakonitog prisluškivanja, napada na slobodu javne riječi i slobodu govora i pokušaja da ih kriminalizuje.

Ovo je rečeno na pres konferenciji koju su danas u Podgorici organizovali novinari i pisci koji tvrde da su targetirani: Draško Đuranović, Kaćuša Krsmanović, Tamara Nikčević, Šeki Radončić, Drako Šuković, Samir Rastoder i Milorad Popović.

Novinar Draško Đuranović je istakao da je današnja konferencija jedan od načina da pokažu da će i dalje raditi svoj posao i da, kako kaže, pritisci da se zaustavi slobodna riječ neće uspjeti, prenosi Media Biro. On smatra da se ne radi o pogrešnom potezu tužioca, već o svjesnom, planskom pokušaju zastrašivanja i gašenja slobode javne riječi i kriminalizacije novinarstva.

"Targetirajući šest istaknutih novinara i pisaca su napravili ključnu grešku jer su pokazali pravo lice režima. Pokazaćemo da ni Specijalno tužilaštvo, ni Vrhovni sud nisu u stanju da zaustave slobodnu riječ", istakao je Đuranović.

"Dio ljudi koji su targetirani na ovaj način će u narednim danima podnijeti krivičnu prijavu protiv tužioca zbog nezakonitog prisluškivanja, skandaloznog ataka na slobodu javne riječi i slobodu govora i pokušaja naše kriminalizacija", najavila je novinarka Tamara Nikčević. tokom svog obraćanja.

Novinar Šeki Radončić ocijenio je da je riječ o neviđenom skandalu i da podržava da se Šoškić procesuira. On je dodao da će angažovati advokata kako bi se pravnim putem borili i zatražili od Višeg i Vrhovnog suda da njih same, ali i javnost obavijeste da li su i dalje na mjerama tajnog nadzora i od kada su one počele.

"Do sada smo gledali kako kucaju na vrata Katniću i svim časnim ljudima koji tamo robijaju, a sada su zakucali i na naša vrata", kazao je Radončić i dodao da se jutros sastao sa jednim od članova porodice bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je potvrdio da nastavlja da štrajkuje glađu, da je izuzetno iscrpljen s obzirom na prethodni štrajk i da je njegovo zdravstveno stanje veoma loše.

Pisac Milorad Popović kazao je da danas u Crnoj Gori imamo ljude koji su u zatvoru isključivo iz ideološko-političkih i osvetoljubivih razloga, dok je Andrija Mandić, čovjek koji je bio prvostepeno osuđen za pokušaj državnog terorizma, sada na mjestu predsjednika Parlamenta i nesumnjivo je najmoćniji čovjek u Crnoj Gori.

"Ova konferencija za štampu treba da bude poziv svim građanski opredijeljenim ljudima, a prije svega političkoj opoziciji u Crnoj Gori. Tražimo od njih da se pokrene postupak smjene tužioca Šoškića, Novovića i predsjednice Vrhovnog suda", poručio je Popović.

Miodrag Vlahović je ispred Crnogorskog helsinškog odbora osudio postupanje tužioca Miloša Šoškića i kazao da su o njemu obaviještene inostrane adrese, međunarodna zajednica i diplomatska zajednica u Crnoj Gori.

Bonus video: