Među kandidatima za Savjet ASK-a i najbliža srodnica v.d. pomoćnika Vukašinovića: Ako sestra prođe, brat se povlači

Komisija juče iza zatvorenih vrata ispitivala kandidate o trenutnoj situaciji u Agenciji, ali i njihovim planovima. Pored članova Komisije, sud o kandidatima daće i ASK - novi propis predviđa da se od te institucije traže podaci o tome da li se protiv njih vodi postupak zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije

57544 pregleda 28 reakcija 18 komentar(a)
Komisija radila iza zatvorenih vrata: Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Komisija radila iza zatvorenih vrata: Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktorke Agencije za sprečavanje korupcije Borisu Vukašinoviću mandat ističe 1. avgusta, ali neće više biti dio menadžmenta te institucije, kazala je juče kandidatkinja za članicu Savjeta Agencije Aleksandra Vukašinović za koju se, tvrde izvori “Vijesti”, tokom intervjua, ispostavilo da je rođena sestra aktuelnog v. d. pomoćnika Jelene Perović.

Prema istim izvorima, Vukašinović je šefica kabineta predsjednice Ustavnog suda, a juče je odgovarala i na pitanja u vezi sa nalazom Upravne inspekcije, prema kojem je njen brat više puta imenovan na mjesto v. d. pomoćnika Perović za Sektor za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, prevenciju korupcije, integritet, lobiranje i postupanje po prijavama zviždača.

“Kazala je da to nije u redu, ali da je redovna pojava u državnoj upravi s obzirom na pozitivno-pravne propise”, tvrdi jedan od izvora “Vijesti” sa sastanka.

U Komisiji za sprovođenje izbora članova Savjeta su poslanici Jevto Eraković i Momčilo Leković, predstavnik Sudskog savjeta Miodrag Iličković, a Tužilačkog savjeta - Miroslav Turković, dok civilni sektor predstavlja Bojana Jokić iz LGBT Foruma progres.

Da bi kandidat bio predložen Odboru za antikorupciju potrebno je da dobije četiri od pet glasova članova Komisije.

O svim kandidatima daće sud i Agencija. Prema novom Zakonu o sprečavanju korupcije, radi provjere integriteta, Komisija za kandidata za člana Savjeta podnosi Agenciji zahtjev za provjeru u vezi sa tim da li u odnosu na tu osobu ima pokrenutih i okončanih postupaka zbog povrede odredaba tog zakona.

4 od pet članova Komisije treba da glasa za kandidata da bi se njegovo ime našlo na listi koja se dostavlja Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore

Agencija, u roku od 72 časa od časa prijema zahtjeva, dostavlja podatke o provjeri.

Drugi izvor “Vijesti” tvrdi da su članovi Komisije i advokata Mladena Tomovića pitali u vezi sa mogućim sukobom interesa, s obzirom na to da mu je supruga zaposlena u ASK-u.

“Tomović je objasnio da je njegova supruga u antikorupcijskim isntitucijama više od decenije, da su nekada zajedno radili u ASK-u, ali da je ona obična službenica”, navodi izvor redakcije.

Pravnik Pavle Ćupić, prema informacijama “Vijesti”, kazao je da je neophodno da se preispita rad aktuelnog menadžmenta, ali i da je neophodno što hitnije usvojiti najavljene izmjene novog Zakona o sprečavanju korupcije.

“Kazao je da treba ojačati Agenciju i kadrovski i tehnološki, ali i da Savjet mora ispunjavati svoju punu ulogu - kontrolisati rad direktora i njegovih pomoćnika, ma ko bio na čelu ASK-a”, navode izvori sa sastanka.

“Ako nadležni odbor ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja”, previđeno je Zakonom o sprečavanju korupcije

Advokatica Dragana Šuković, navode izvori redakcije, istakla je da su Agenciji neophodne reforme.

“Kandidatkinja Slavica Mirković je kazala da je Perović iskompromitovala instituciju i da bi ona glasala za njenu smjenu”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Na pitanja Komisije danas bi trebalo da odgovara preostalih šest kandidata - Kalina Adrović Vulić, Mehmedin Tahirović, Milica Milutinović, Ljubiša Konatar, Zvonko Saveljić i Miodrag Martinović.

Prema Zakonu, Komisija sačinjava listu, većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 60 dana od dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs i dostavlja je Odboru za antikorupciju radi predlaganja Skupštini.

“Ako nadležni odbor ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja”, previđeno je Zakonom.

Agencija je bez kontrolnog tijela od kraja jula prošle godine, kada je istekao mandat tadašnjem Savjetu.

Prvi konkurs za članove Savjeta je raspisan u aprilu i javilo se devet kandidata, ali je tadašnja Komisija procijenila da samo troje ispunjava uslove. Skupštinskom Odboru je, pak, dostavljena lista na kojoj je bio Tomović za koga je glasalo svih pet članova Komisije i Šuković, koja je dobila četiri glasa.

Odbor je sredinom maja odlučio da njih dvoje ne predloži Skupštini, već da raspiše nove konkurse - za Savjet i Komisiju, čemu se usprotivio predsjednik tog tijela Jevto Eraković, poručujući da se radi o “političkom i pravnom skandalu”. Upozorio je tada vladajuću većinu da za to “snose odgovornost, ali vlast su, pa im se u ovom trenutku može”.

Bonus video: