Mornarica VCG, nakon više decenija, konačno dobila potpuno nova plovila

Amerikanci poklonili četiri brza patrolna čamca sa opremom vrijednosti preko 12 miliona dolara

10364 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 19.07.2024. 14:52h

Mornarica Vojske Crne Gore (VCG) je, zahvaljujući donaciji Vlade i poreskih obveznika Sjedinjenih Američkih Država, bogatija za četiri nova patrolna čamca za brzo reagovanje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su istakli iz tog Vladinog resora, ministar odbrane Dragan Krapović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, izvršili su u četvrtak u Budvi zvaničnu primopredaju tih plovila.

„Ukupna vrijednost donacije, koja uključuje četiri patrolna čamca, prikolice za transport, komunikacione i GPS sisteme, rezervne djelove, bezbjednosnu i spasilačku opremu, kao i obuku i inženjersku tehničku pomoć, iznosi 12.154.277 dolara“, kaže se u saopštenju.

Riječ je o četiri aluminijumska brza obalna patrolna čamca tipa CFRB (Coastal Fast Response Boat) koje pravi američka ompnija “Silver Ships” iz grada Mobil u saveznoj državi Alabama. Ovo brodogradilište sredinom maja je Komandi za opremanje Ratne mornarice SAD (Naval Sea Systems Command) predalo ova četiri patrolna čamca vrijedna 6,12 miliona dolara, a koje je američka Mornarica prethodno naručila za potrebe Mornarice VCG. Sredinom maja završena su i primopredasjna ispitivanja tih plovila u vodama Meksičkog zaliva, nakon čega su oni zapakovani, ukrcani na brod i pomorskim transportom isporučeni u Luku Bar. Tamo su četiri nova patrolna čamca Mornarice VCG skoro mjesec dana neotpakovani stajali na operativnoj obali vojnog dijela Luke Bar, a “Vijesti” iz Ministarstva odbrane (MO) ni nakon 15 dana od kada smo im ih postavili, nisu dobile odgovore zašto ta plovila još uvijek nisu zvanično uvedena u operativnu upotrebu Mornarice VCG.

mornarica donacija
foto: Odbrana.gov.me

To se ipak, konačno desilo u četv tak na svečanosti u Budvi gdje se ministar odbrane Dragan Krapović zahvalio američkoj Vladi na vrijednoj donaciji, te kazao da je to “još jedan primjer izuzetno uspješne saradnje sa SAD, najznačajnim strateškim partnerom Crne Gore.”

On je istakao da je, imajući u vidu savremene bezbjednosne izazove i osjetljiv geopolitički trenutak, potrebno unaprijeđivati nacionalni sistem bezbjednosti i snažiti odbrambene kapacitete VCG na Jadranu i u Mediteranu.

“Modernizacija opreme, odnosno nabavka patrolnih čamaca obezbijediće zaštitu suvereniteta i nacionalnih interesa u teritorijalnom moru, ali i unaprijediti zajednički bezbjednosni prostor Alijanse”, poručio je je Krapović.

mornarica donacija
foto: Odbrana.gov.me

On je istakao da SAD duži niz godina pružaju materijalnu, stručnu i ekspertsku pomoć Crnoj Gori, čime se osnažuje sistem odbrane države na moru.

“Modernizacija naših oružanih snaga, poboljšanje standarda i uslova u kojima rade naši pripadnici su najvažniji prioritet mog djelovanja i na tom putu krećemo odlučnim putem reformi kako bismo dostigli najviše odbrambene standard”, rekao je Krapović, poručivši da Crna Gora “odlučno ostaje na putu postizanja glavnih spoljnopolitičkih ciljeva – punopravnog članstva u Evropskoj uniji i snaženja saradnje sa NATO saveznicima.”

mornarica donacija
foto: Odbrana.gov.me

Četiri niva patrolna čamca koja su dobila taktičke brojeve i oznake od 205 do 208, prva su značajnija novoizgrađena plovila koja MVCG dobija još od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. Ovo je ujedno do sada i pojedinačno najvrijednija u nizu donacija koje je MO Crne Gorer dobilo od SAD i njenih oružanih snaga.

Donacija četiri brza obalna patrolna čamca iz SAD se inače, očekivala još prije više od tri godine i prvobitno je trebalo da MVCG dobije plovila tipa “Archangel 44” koje gradi komapnija “Safe Boats” iz Bremertona u američkoj savzenoj državi Vašington. Takva plovila koriste u američkoj Obalnoj straži, raznim drugim bezbjedonosnim službama ali i u više stranih oružanih snaga.

Međutim, na kraju je u Crnu Goru umjesto „Archangela 44“ stigao CFRB 46 – vrlo sličan model brzog aluminijumksog patrolnog čamca dugačak 14 i širok 3,8 metara.

Zahvaljujući malom gazu od samo 0,91 metara i činjenici da brod umjesto klasičnih propelera pogone tzv. vodomlazni propulzori, patrolni čamci CFRB mogu da se koriste i u vrlo pltkim obalnim vodama, ušćima rijeka i slično. Brodove koji su deplasmana po 13 tona, preko dva vodomlazna propulozora Hamilton, pogone po dva dizel motora Caterpillar snage po 500 konja sa kojima CFRB postiže maksimalnu brzinu plovidbe od skoro 40 čvorova. Brodovi imaju po četiri fiksne pozicije za instaliranje naoružanja (lakih i teških mitraljeza), a iako na prezentaciji u Budvi još nisu bili naoružani, u Mornarici VCG će na pramcu nositi po jedan teški mitraljez M2 Browning kalibra 12,7 mm.

Novi patrolni čamci MCG koje će opsluživati po četiri člana posade, opremljeni su najmodernijom elektronskom navigacijsko-komunikacionom opremom, kao i sa najsavremenijim FLIR (forward looking infrared) termovizijskim uređajima za pretraživanje okoline. Zanimljivo je da su nova plovila brendirana natpisima na engleskom jeziku „Montenegrin Navy“ (Crnogorska Mornarica) a što ne odgovara zvaničnom nazivu ovog vida naših oružanih snaga, koji se u engleskoj varijanti zove Montenegro Navy (Mornarica Crne Gore).

mornarica donacija
foto: Odbrana.gov.me

Kako su kazali iz MO, planirano je da Mornarica VCG u svojoj floti ubuduće pored ova četiri patrolna čamca za brzo reagovanje, ima i dva srednja patrolna broda.

„Procedura nabavke patrolnih brodova je u toku i odvija se predviđenom dinamikom“, kaže se u saopštenju.

MO se opredijelilo da nabavi dva nova srednja patrolna broda tpa “Kership OPV-60” a koje gradi istoimeno brodogradilište u Francuskoj, a što je inače, koštati ukupno oko 120 miliona eura.

Američka ambasadorka: Pomažemo unapređenje svih kapaciteta i sposobnosti MVCG

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke je na ceremoniji primopredaje četiri brza patrolna čamca za brzo reagovanje istakla da će ova donacija ojačati bezbjednost na Jadranu, naglasivši da je to nastavak kontinuirane podrške SAD Ministarstvu odbrane i Mornarici VCG.

„Cilj je da sveobuhvatnom podrškom, kroz donacije patrolnih čamaca, radara i sistema nadzora na moru, unaprjeđenje Mornaričkog operativnog centra i podršku kreiranju operativnih procedura, doprinesemo uspješnoj budućnosti Mornarice VCG.“, kazala je Rajzing Rajnke.

Dodala da su novi patrolni čamci prilika i za izgradnju ličnih vještina crnogorskih mornara. Patrolni čamci će, kako je navela američka ambasadorka, “značajno unaprijediti sposobnost Mornarice za brze reakcije i operacije, i omogućiti bolju kontrolu crnogorskih teritorijalnih voda, borbu protiv ilegalnih aktivnosti, kao i veću sigurnost za plovila i putnike.”

Rajzing Rajnke je pripadnicima Mornarice VCG, koji su se uz instruktore iz američke kompanije „Silver Ship“ i uz učešće bording tima patrolnog broda „Durmitor“ obučili za rukovanje novim plovilima, uručila sertifikate o završenoj obuci. Primopredaji donacije prisustvovao je i načelnik Generalštaba VCG Zoran Lazarević

Bonus video: