Canović: Naš zadatak je da se borimo protiv nepravde, diskriminacije i svih oblika fašizma

Otvorena izložba "13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa" koju je organizovala Matica crnogorska u saradnji sa Centrom za kulturu "Husein Bašić"

2573 pregleda 4 komentar(a)
Sa izložbe u Plavu, Foto: Matica crnogorska
Sa izložbe u Plavu, Foto: Matica crnogorska

Antifašizam nije samo prošlost, već i naša sadašnjost i budućnost. Naš zadatak je da se i danas borimo protiv nepravde, diskriminacije i svih oblika fašizma koji pokušavaju da naruše mir i slobodu koju su naši preci tako hrabro izborili, rekao je Nihad Canović, predsjednik Opštine Plav.

Iz matice crnogorske je saopšteno da je on to rekao na otvaranju izložbe "13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa" koju je organizovala Matica crnogorska u saradnji sa Centrom za kulturu "Husein Bašić".

"Zbog toga je i bitno da važne istorijske događaje afirmišemo i čuvamo od zaborava kao što smo večeras otvaranjem izložbe '13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa' podsjetili na dan kad su narodi Crne Gore ustali protiv okupatora, pokazujući neviđenu hrabrost i jedinstvo u borbi za slobodu – istakao je Canović.

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović istakao je da je u novijoj istoriji Plav, odnosno plavsko-gusinjska oblast tokom prve polovine 20. vijeka bila poprište stalnih tenzija, sukoba, masovnih ubistava i pokolja civilnog stanovništva, što je dominantno bilo generisano činjenicom da se ovaj kraj nalazio na granici tj. razmeđi suprostavljenih država, gdje su se često prepletali politički atavizmi prošlosti.

"Tako je bilo i u Drugom svjetskom ratu, s obzirom da su okupatori, prvo italijanski fašisti, a potom njemački nacisti za svoje potrebe angažovali različite vojne i paravojne formacije (četnike, voluntare, baliste, muslimansku miliciju), nailazeći na žestok antifašistički otpor lokalnog stanovništva, koje se, tada, prvi put, nezavisno od nacionalne ili vjerske pripadnosti, zajedno našlo, rame uz rame, u borbi za slobodu, za klasnu i nacionalnu ravnopravnost, ideal bratstva i jedinstva, što je nakon oslobođenja predstavljalo osnovu, a ujedno i zalogu, za skladan suživot žitelja Plava. Na taj način, pripadnici NOB-a iz Plava trajno su sebe ugradili i integrisali cijeli ovaj kraj u veličanstveno antifašističko nasljeđe Crne Gore", rekao je Jovović.

Bonus video: