Građani na rijekama traže spas od nesnosne žege: Cijevna, Morača i Zeta su prirodni dragulji

Plaže su posjećene, pogotovo vikendom, i predstavljaju savršeno mjesto za rashlađivanje na četrdesetak stepeni, koliko već danima meteorolozi mjere na području Zetsko-bjelopavlićke ravnice

22595 pregleda 67 reakcija 3 komentar(a)
Detalj sa Morače, Foto: Luka Zekovic
Detalj sa Morače, Foto: Luka Zekovic

Cijevna, Morača i Zeta su prirodni dragulji i na njihovim obalama brojni građani traže spas od nesnosne žege.

Plaže su posjećene, pogotovo vikendom, i predstavljaju savršeno mjesto za rashlađivanje na četrdesetak stepeni, koliko već danima meteorolozi mjere na području Zetsko-bjelopavlićke ravnice.

Kristalna Cijevna

Među kupačima su i inostrani turisti, često fascinirani ljepotom rijeka.

Cijevna, rijeka smaragdne boje, vijuga kroz kameniti pejzaž sa svojom neukrotivom ljepotom. Njeni brzaci i kristalno čista voda privlače brojne posjetioce koji žele da urone u njenu hladnoću. Kao zlatne niti, sunčevi zraci probijaju se kroz guste krošnje, igrajući se na površini vode i stvarajući prizore koji oduzimaju dah.

Kupalište na Cijevni
Kupalište na Cijevnifoto: Boris Pejović

Pogotovo vikendom, divlja ljepotica oživi. Smijeh djece, razdragani povici mladih i šapat zaljubljenih parova ispunjavaju vazduh. Na obalama, porodice prostiru šarene ćebad, donoseći sa sobom piknik korpe pune domaćih specijaliteta.

Stranci, zaintrigirani pričama o skrivenom biseru Crne Gore, dolaze da osjete magiju ovog mjesta. Zvuk različitih jezika miješa se sa žuborom rijeke, stvarajući harmoniju koja osvaja srca svih prisutnih.

Porodice koje smo sreli na obali Cijevne kažu da su tu često, da im je to najbolje mjesto za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima, kada im se ne vozi do mora zbog velikih gužvi.

U blizini je i restoran, a vlasnici su reporterki “Vijesti” kazali da imaju mnogo gostiju i da se vikendom traži ležaljka više. Ističu da ima turista iz raznih djelova svijeta, a u petak su se i dvojica Šveđana rashlađivali na Cijevni.

Jedna od prisutnih kazala je da preferira Cijevnu jer je plića od Morače, na kojoj plaši da se kupa. Kako je objasnila, to je razlog zbog kojeg tu i dovodi djecu.

Zelenilo Zete

Rijeka Zeta u Rogamima nudi mirnije i prirodnije plaže. Posjeta plažama uz Zetu je kao povratak u netaknutu prirodu. Ovdje se vikendom okupljaju oni koji traže mir i tišinu, daleko od gradske vreve. Porodice često donose roštilj, a djeca se igraju u bistrim vodama rijeke.

Atrakcije na Zeti
Atrakcije na Zetifoto: Luka Zeković

Zeta, sa svojim mirnim tokom, pruža spokoj i bijeg od svakodnevne žurbe. Njene obale, obrasle gustim zelenilom, predstavljaju sve što priroda ima da ponudi. Vrijeme kao da stoji, dozvoljavajući posjetiocima da osjete svaki trenutak u njegovoj punoj ljepoti.

Atrakcije na Zeti
Atrakcije na Zetifoto: Luka Zeković

Na njenoj obali reporteri “Vijesti” su uglavnom sreli djecu koja skaču sa skakaonice, hvaleći se najnovijim trikovima. Kako su objasnili prisutni mještani, žive u blizini i tu dolaze svakodnevno sa svojim porodicama već godinama.

Mještani turistima poručuju da budu pažljivi, jer svakodnevno imaju slučajeve u kojima se neko umalo udavi. Kako objašnjavaju prisutni, smatraju da je potrebno postaviti tablu sa upozorenjem da rijeka nije za slabije plivače.

Morača, gradska blagodat

Rijeka Morača, koja prolazi kroz sam centar Podgorice, nudi nekoliko uređenih plaža koje su lako dostupne stanovnicima grada. Plaža ispod mosta Blaža Jovanovića, na Skalinama, posebno je popularna. Tokom ljeta, kad gradske temperature prelaze 40 stepeni, osvježenje u Morači je prava blagodet.

Zvuk gitare i pjesme čuje se iz obližnjeg lokala, stvarajući atmosferu ljetnje bezbrižnosti. Turisti, privučeni pričama o gostoprimstvu Podgoričana, dolaze da osjete duh grada kroz prizmu njegove rijeke.

Sreli smo par iz Kanade i Engleske, koji su kazali da su tu prvi put i da im je kupanje baš prijalo.

Pričaju da ovolike temperature nisu očekivali, pa su zato odmah osvježenje našli na najbližoj rijeci. Pitali su i za preporuke najbolje crnogorske tradicionalne hrane, jer su, kako su objasnili, bili umorni nakon kupanja u brzoj Morači.

Vikendom, plaža na Skalinama postaje centar društvenog života. Mladi se okupljaju kako bi se družili, plivali i sunčali, dok porodice s malom djecom uživaju u plitkim dijelovima rijeke. Osim domaćih posjetilaca, često se mogu vidjeti turisti koji koriste da osjete duh Podgorice iz jedne drugačije perspektive. Zvuk splavova i smijeh djece doprinose posebnom ambijentu ove gradske oaze.

Podgoričke plaže pružaju savršeno osvježenje tokom vrelih ljetnih dana. Dok temperature u gradu često postaju nesnosne, rijeke nude prijatan bijeg i priliku za opuštanje.

To su mjesta gdje se susreću lokalci i turisti, gdje se čuju različiti jezici i gdje priroda nudi najbolju moguću zaštitu od ljetne žare.

Mještani često kažu da su ove rijeke njihovo “malo more”, posebno za one koji ne mogu često putovati do crnogorske obale.

Bonus video: