Podrška onkološkim pacijentima ključna, prevencija je najefikasniji način za kontrolu malignih bolesti

Pored porodice, neophodna pomoć ljekara, a posebno psihologa

5230 pregleda 1 komentar(a)
Detalj s tribine, Foto: Privatna arhiva
Detalj s tribine, Foto: Privatna arhiva

Psihološka podrška onkološkim pacijentima i njihovim porodicama od posebnog je značaja, poručili su učesnici tribine “Prevencija je ključ zdravlja” koju je u Nikšiću organizovala NVO “Humanošću do srca”.

Kako se na tribini moglo čuti, podršku oboljelima, pored porodice, pružaju i ljekari, a među njima posebno mjesto pripada psiholozima.

Psihološkinja Damira Murić, koja je zaposlena na Institutu za onkologiju Kliničkog centra, istakla je da je potrebno organizovati što veći broj radionica koje se odnose na pružanje pomoći onkološkim pacijentima.

Kazala je da je vrlo važno da porodica i ljekari budu uz pacijente koji boluju od malignih bolesti i poručila pacijentima da se nakon prvog onkološkog pregleda jave i psihologu.

Prema riječima doktorice Gordane Bašović, onkološkinje, prevencija je najefikasniji način za kontrolu malignih bolesti i upravo u prevenciji leži nešto što se zove zdrava populacija.

Nažalost, kako je istakla, u Crnoj Gori još na pravi način nije prepoznat značaj preventivnog djelovanja zbog čega je, kako je rekla, potrebno zajedničkim djelovanjem jačati primarnu prevenciju i što veću pažnju posvetiti edukaciji.

“Cilj tribine je podizanje svijesti o neophodnosti prevencije u očuvanju kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja, te sprečavanja malignih oboljenja”, kazala je Ksenija Krivokapić, koja je osnovala NVO “Humanošću do srca”.

Do sredine avgusta će, kako je najavila, biti završena i brošura “Prevencija je ključ zdravlja”.

Tribina je realizovana u sklopu projekta “Nema nemogućeg i nerješivog”, a NVO “Humanošću do srca” organizovala je i radionice za onkološke pacijente.

Projekat je podržan kroz ReLOaD2 program koji finasira Evropska unija, a sprovodi ga UNDP u partnerstvu s lokalnim zajednicama, među kojima je i klaster “Zajedno Nikšić i Plužine”.

Bonus video: