Srpski nacionalni savjet: Monstat da u najkraćem roku saopšti konačne rezultate Popisa u svim kategorijama izjašnjavanja

"Ne postoji ni jedan objektivan i opravdani razlog da rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova ne budu objavljeni, pa i u slučaju da država Crna Gora ima višemilionski broj stanovnika"

8373 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: screenshot/Monstat
Ilustracija, Foto: screenshot/Monstat

Srpski nacionalni savjet zahtijeva od Uprave za statistiku Crne Gore (Monstat) da u najkraćem roku saopšti konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u svim kategorijama izjašnjavanja.

Srpski nacionalni savjet je taj zahtjev uputio direktoru Monstata Miroslavu Pejoviću.

"Poštovani gospodine Pejoviću,

Srpski nacionalni savjet, krovna organizacija srpskog naroda u Crnoj Gori, i aktivni učesnik Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini zahtijeva od Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT) da u najkraćem roku saopšti konačne rezultate sprovedenog Popisa u svim kategorijama izjašnjavanja", ističe se u zahtjevu koji potpisuje Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta.

Iz Srpskog nacionalnog savjeta su dodali da je prošlo sedam mjeseci od konačnog zaključivanja izjašnjavanja građana na sprovedenom Popisu.

"Ne postoji ni jedan objektivan i opravdani razlog da rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova ne budu objavljeni, pa i u slučaju da država Crna Gora ima višemilionski broj stanovnika. Kao državna institucija koja se bavila procesom Popisa stanovištva, domaćinstava i stanova od najvećeg broja zainteresovanih subjekata dobili ste najšire povjerenje pa stoga od vas očekujemo da saopštite rezultate istraživanja u cjelosti, koje zasigurno posjedujete. Svako dalje oklijevanje u objavljivanju konačnih rezultata Popisa otvara prostor neregularnosti i nepovjerenju prema Vašoj instituciji. Sa zahtjevom za saopštavanje konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini Srpski nacionalni savjet obratio se zvanično Zaštitniku ljudskih prava i sloboda kako bi konačno srpski narod u Crnoj Gori, u skladu sa zastupljenošću, mogao da ostvari svoja legitimna prava koja su za sebe ostvarile sve druge autohtnone nacionalne zajednice u Crnoj Gori", naveli su iz Srpskog nacionalnog savjeta u zahtjevu Pejoviću.

Vijesti su juče objavile da Monstat očekuje da će početkom sedmice biti završen postupak u vezi sa trećim tenderom za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama, prikupljenim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova.

Izrada softvera nametnuta je Monstatu sporazumom vlasti i opozicije o održavanju popisa, iako softver nije potreban za obradu statističkih podataka ili bilo koju proceduru prilikom popisa.

Monstat je 19. juna raspisao treći tender za izradu softvera. Prvi nije uspio jer nije dostavljena nijedna ponuda, dok je na drugom bila samo jedna, s neispravnom dokumentacijom. Tada su saopštili da je procijenjena vrijednost javne nabavke 20.000 eura s PDV-om, a da je rok za dostavljanje ponuda 26. jun ove godine.

Bonus video: