Dvojezična nastava u 12 osnovih škola u Crnoj Gori

CLIL pristupom učenici dio redovne nastave prate na engleskom jeziku na časovima tzv. nejezičkih nastavnih predmeta

18761 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Od školske 2024/2025. godine dvojezična nastava biće zastupljena u 12 odjeljenja prvog razreda u osnovnim školama u Crnoj Gori.

Nastava po CLIL metodologiji realizovaće se u: JU Osnovna škola "Braća Ribar", Bijelo Polje; JU Osnovna škola "Njegoš", Cetinje; JU Osnovna škola "Lovćenski partizanski odred", Cetinje; JU Osnovna škola "Vuko Jovović", Danilovgrad; JU Osnovna škola "Salko Aljković", Pljevlja; JU Osnovna škola "Radomir Mitrović", Berane; JU Osnovna škola "Braća Ribar", Nikšić; JU Osnovna škola "Oktoih", Podgorica; JU Osnovna škola "Novka Ubović", Podgorica; JU Osnovna škola "Maksim Gorki", Podgorica; JU Osnovna škola "Mustafa Pećanin", Rožaje i JU Osnovna škola "Milan Vukotić", Zeta.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović održala je danas sastanak sa nastavnicama razredne nastave koji će od septembra 2024. godine realizovati nastavu po CLIL pristupu u odjeljenjima prvog razreda. Sastanku su prisustvovali predstavnici Centara za strane jezike i prevođenje DOUBLE L.

CLIL pristupom (Content and Language Integrated Learning) učenici dio redovne nastave prate na engleskom jeziku na časovima tzv. nejezičkih nastavnih predmeta (matematika, priroda i društvo, muzička kultura, likovna kultura i fizičko vaspitanje). Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje motivacije i pozitivnog stava prema učenju engleskog kao stranog jezika, jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku i veća izloženost engleskom jeziku u toku nastave.

"Takođe, korišćenje engleskog jezika u nastavi nejezičkih nastavnih predmeta može da utiče na promjenu percepcije učenika u smislu da engleski jezik nije samo sredstvo za komunikaciju, već se koristi i u procesu sticanja novih znanja i vještina", piše u saopštenju Ministarstva, prosvjete, nauke i inovacija.

Jakšić-Stojanović je istakla dugoročni značaj ovog pristupa u obrazovno-vaspitnom radu sa učenicima nižih razreda osnovne škole. Informisala je prisutne nastavnike da će im Ministarstvo obezbijediti pohađanje navedenog programa obuke, a u narednom periodu planirana je i izrada smjernica/priručnika, kao dodatna podrška u radu.

Nacionalni savjet za obrazovanje donio je na sjednici održanoj 16. jula odluku da se Katalog programa stručnog usavršavanja nastavnika dopuni programom obuke nastavnika: Primjena CLIL metodologije - integrisana nastava/učenje sadržaja i jezika za 1. ciklus osnovne škole, autora Centar za strane jezike i prevođenje DOUBLE L.

Bonus video: