Radnici zatrpali pljevaljski sud tužbama

Svoja prava protiv države najviše traže zaposleni u MUP-u, Vojsci, Opštoj bolnici i Domu zdravlja

8873 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Osnovnog suda
Zgrada Osnovnog suda

Osnovnom sudu u Pljevljima u prvoj polovini godine podnijeto je 239 tužbi protiv države, odnosno državne uprave i državnih organa po osnovu potraživanja iz radnog odnosa. Po istom osnovu podnijeto je i 75 tužbi protiv javnih ustanova.

To je saopštila predsjednica i portparol Osnovnog suda u Pljevljima Marina Jelovac.

Kako je kazala Jelovac tužbe su podnijete nakon neuspješnog postupka medijacije radi sporazumnog rješenja sporova.

“Tužbe su podnijete zbog isplate razlike u zaradi, naknadi zarade, uvećanja zarade po osnovu noćnog, prekovremenog i rada u dane državnih i vjerskih praznika, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor, dežurstva i pripravnosti, prevoza, jubilarne nagrade i dodatka na zaradu u vidu posebnog vojnog dodatka i graničnog dodatka”, kazala je Jelovac.

Najviše tužbi podnijeli su zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Vojsci Crne Gore, Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Pljevljima.

Krajem maja iz Osnovnog suda u Pljevljima saopšteno je da je tom sudu podnijeto i 10 tužbi protiv Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, radi poništenja odluke o razrješenju dužnosti direktora u vaspitno-obrazovnim ustanovama i 12 tužbi radi naknade štete u vidu izgubljene zarade s tim što je u jednoj tužbi tražen i poništaj odluke o razrješenju dužnosti direktora u vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

U devetnaest predmeta usvojen je tužbeni zahtjev. U tri pravosnažne presude dosuđen je ukupan iznos od 13.598 eura, a u šest presuda koje nisu pravosnažne dosuđen je ukupan iznos od 41.742. U jednom predmetu tužba je povučena, a u dva predmeta postupak je u toku.

U Osnovnom sudu u Pljevljima, sudijsku funkciju, pored predsjednice suda, obavljale su samo još dvije sudinice, dvoje sudija manje u odnosu na potreban broj za zakonito i ažurno obavljanje sudijske funkcije. Nekada je u Osnovnom sudu u Pljevljima radilo devet sudija.

Problem nedostatka sudija u Pljevljima izražen je posljednje oko dvije godine kada su dvoje sudija otišli u penziju.

Predsjednica suda Marina Jelovac kazala je “Vijestima” da je Sudski savjet dva puta raspisivao oglas za prijem sudija, ali da niko od prijavljenih kandidata nije izrazio želju da dođe i radi u Pljevljima.

Kazala je i da se niko od kandidata iz Pljevalja nije prijavio na konkurs.

Ona smatra da je i zakonsko rješenje kojim je predviđeno da sudije prvo moraju da idu na obuku godinu i po u Osnovni sud u Podgorici doprinosi lošijoj zainteresovanosti kandidata iz Pljevalja.

“Očekujem da će se zakon promijeniti u tom dijelu i da će kandidati koji budu izabrani za sudije obuku moći da obave i u ostalim sudovima, a ne samo u Osnovnom sudu u Podgorici, što će doprinijeti rješavanju problema nedostatka sudija. U Osnovnom sudu u Pljevljima imamo savjetnice koje imaju položen stručni ispit, ali se nisu prijavile na oglas jer im ne odgovara da godinu i po dana provedu na obuci u Podgorici zbog porodičnih razloga”, rekla je Jelovac.

Kazala je da je i pored te činjenice Osnovni sud u Pljevljima u pogledu kvantiteta i kvaliteta postigao dobre rezultate.

Prosječna opterećenost sudija u 2023. godini iznosila je 772 predmeta, a prosječno je po sudiji riješeno 557,67 predmeta, a 214,33 predmeta je ostalo neriješeno.

Bonus video: