Zeković traži da se zaštite prava državljanke Rusije, uhapšene na aerodromu u Podgorici

Suprug Inge Pelinyagre "Vijestima" je ispričao da je Inga rođena u Ukrajini, da ima pasoš Ruske Federacije, a da je u Italiji ostvarila politički azil

14479 pregleda 2 komentar(a)
Inga Pelinyagra, Foto: Privatna arhiva
Inga Pelinyagra, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska policija juče je na aerodromu u Podgorici uhapsila Ingu Pelinyagre, navodno po potjernici ruskog centra Interpola, tvrdi njen suprug Maksim. On je u obraćanju redakciji "Vijesti" kazao da Inga od policije nije dobila potvrdu koja dokazuje i pojašnjava navodnu rusku Interpol potjernicu.

O slučaju Inge Pelinyagre "Vijestima" danas nisu odgovorili iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji vodi Danilo Šaranović, a odgovor nije stigao ni iz Uprave policije (UP).

Resoru Šaranovića obratio se i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorica i član Građanske inicijative "21. maj", Aleksandar Saša Zeković.

On je, kako je "Vijestima" rekao, od Šaranovića tražio da naloži provjeri postupanja policijskih službenika Sektora granične policije i Odjeljenja bezbjednosti Podgorica prema građanki Ingi Pelinyagraja.

Zahtjev da se provjeri i ocijeni postupanje policijskih službenika, dodao je on, uputio je i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Suprug Inge Pelinyagre "Vijestima" je ispričao da je Inga rođena u Ukrajini, da ima pasoš Ruske Federacije, a da je u Italiji ostvarila politički azil.

"Dokumenta su predana 25. februara 2022. godine. Dvije godine u Italiji su provjeravana sva dokumenta, a boravišnu dozvolu u Italiji i pasoš koji joj omogućava da putuje svijetom (Haška konvencija iz 1951) od policije u Rimu dobila je u maju ove godine”, rekao je on redakciji.

Inga je, kako je kazao, u Crnu Goru iz Rima na aerodrom u Golubovcima sjetjela 22. jula u 18.00 sati, gdje je, tvrdi, "odmah uhapšena na pasoškoj kontroli, a radi deportacije u Rusiju".

"Nisu ponudili bilo kakav dokaz, samo su rekli da je ruski Interpol traži već 12 godina. Kako to da je Interpol ne traži u Italiji, nego je traži u Crnoj Gori? Budući da se uvijek otvoreno protivila režimu Vladimira Putina (predsjednik Ruske Federacije, prim. aut) Ingi u Rusiji prijeti zatvor zbog političkih uvjerenja", ispričao je Maksim redakciji "Vijesti".

On se, kako je rekao, nalazi u Italiji, sa maloljetnim djetetom.

"Ne znam šta da radim, supruga je u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica", kazao je on i dodao da sa Ingom nema komunikaciju, a da će to u srijedu pokušati da ostvari advokat.

U obraćanju ministru unutrašnjih poslova, kako je kazao "Vijestima", Zeković je zamolio Šaranovića i da naloži da službenici iz Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije posjete Ingu Pelinyagre u prostorijama u zadržavanje, u kojima boravi od 22. jula 2024. godine u 18 sati.

Bonus video: